Werken bij de gemeente: Herwig Sterckx van de Centrale Aankoopdienst

Zo divers als de gemeente is ook het werk bij de verschillende diensten. Met een blik achter de schermen vertellen we graag iets meer over de medewerkers. Lees hier het verhaal van Herwig Sterckx van de Centrale Aankoopdienst.

We ontmoeten Herwig Sterckx niet op zijn kantoor in de Stationsstraat, waar zich ook de dienst burgerzaken bevindt. “Laten we afspreken aan de moestuin, vlakbij het gemeentehuis” stelde Herwig voor, en daar had hij een goede reden voor. Als vrijwilliger in samentuin ’t Groen Hoekske in het Feldheimpark vertoeft hij ’s avonds en in het weekend urenlang in de biologische moestuin. Een verrassende passie voor iemand die overdag in de aanbestedingen, offertes en contracten duikt.  

Herwig Sterckx brengt ook veel tijd door in samentuin 't Groen Hoekske in Zaventem

Ik werk intussen 12 jaar voor de gemeente Zaventem, na een stevige carrièreswitch in 2010” vertelt de voormalige financieel directeur binnen een internationale elektrogroep. “Ik kreeg de kans dicht bij huis te werken en heb toegehapt op de grote uitdaging om in de gemeente een centrale aankoopdienst op te richten.

De vader van twee twintigers kreeg in de loop der jaren broodnodige versterking. Met zijn collega’s Sari Capron en Lutgart Callewaert is hij verantwoordelijk voor de aankopen voor de gemeente, het OCMW, de politie en de gemeentelijke autonome bedrijven (zoals CC De Factorij). “Wij zorgen voor de aankopen van alle producten en diensten. Dat gaat van potloden tot verf voor wegmarkeringen, van ruitenwassers tot het vervoer voor schooluitstappen. De afgelopen tien jaren hebben we zo al 1400 dossiers afgehandeld, steeds volgens strikte procedures en met oog voor kwaliteit. Een heel diverse job, daar hou ik van.”

Nog nooit stond het team van Herwig voor een grotere uitdaging als vandaag. “Door de hoge grondstofprijzen sluiten leveranciers geen contracten meer af voor een lange termijn. Men vraagt soms zelfs maandelijks om prijzen te herzien, omdat bijvoorbeeld papier fors duurder geworden is.”

De juiste leverancier kiezen, afgestemd op de noden van de betrokken diensten, geeft Herwig veel voldoening in zijn job achter de schermen van onze gemeente. Het contact met de burgers vindt hij dan weer in de samentuin in het Feldheimpark. “Deze tuin bestaat nu drie jaar. Het tempo ligt hier bewust laag, we gaan voor een duurzame teelt. Buurtbewoners komen hier tuinieren, de kippen voederen of gewoon ‘een klapke doen’. In de week komen ook de kinderen van de gemeenteschool op ontdekking. Elke zaterdag is iedereen welkom tussen 11 en 13u om verse, biologische groenten en kruiden te kopen.”

Zijn deeltijdse job bij de gemeente biedt Herwig dan ook een goede balans om voldoende tijd in de natuur te spenderen. “Ik kom te voet of met de fiets naar het werk, dóór het groen. Dat is ook wat ik Zaventem toewens: meer groen, ondanks de druk uit de stad. Een uitbreiding van de moestuin mag ook altijd. Wie een plekje wil aanbieden voor onze biologische tuinbouw, mag dat zeker laten weten!”

Wil jij ook aan de slag bij gemeente Zaventem? Ontdek hier onze vacatures!

Gepubliceerd op vrijdag 9 december 2022 14.49 u.