Aangelijnd staat netjes
Niets leukers dan wandelen met je hond in de natuur! Om die natuur, de andere wandelaars én je hond zelf te beschermen dien je je hond wel aan de leiband te houden. Dat geldt ook in landelijke gebieden, in de vrije natuur en langsheen fiets(snel)wegen. Honden laten lopen op grasbufferstroken en in/rond landbouwakkers is evenmin toegelaten, het gaat immers om privédomein. Baasjes die zich niet aan de regels houden, kunnen zich aan een GAS-boete verwachten.
Je leest er meer over op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband
Hondenlosloopweides
Honden zijn welkom om vrij los te lopen en zich uit te leven in de hondenlosloopweides in:
- Zaventem: Quinkenstraat
- Sint-Stevens-Woluwe: Tiendeschuurveld
- Nossegem: in de nieuwe natuurspeelzone Kersenberg
De inrichting van een hondenloopzone of hondenloopweide is een bevoegdheid van de gemeente, maar ook het Agentschap Natuur en Bos legde in meer dan veertig natuurgebieden hondenlosloopzones aan. Je vindt een overzicht op www.natuurenbos.be/hondenzones.
Achtergrond
Hou je hond gezond
Het is helemaal niet zo veilig voor je trouwe vriend in de vrije natuur. Een andere hond, een opgeschrikt paard of een aanstormend everzwijn kunnen je hond verwonden. Maar je viervoeter kan ook afdwalen of achter een dier aanlopen en zo op de autoweg aan de rand van het bos terechtkomen. Bovendien maken loslopende honden meer kans op een ziekte of ongewenste passagiers, zoals teken.
Bescherm de natuur
Elk jaar sterven er dieren omdat ze gebeten worden door een loslopende hond. Zelfs reetjes ontsnappen er niet aan. Maar een hond hoeft niet te bijten om een dier te doden. Een geurspoor op een jong ree, een konijn, een vogel of een ander dier kan voldoende zijn om verstoten te worden door de ouders. Vooral in voorjaar is de natuur één grote kwetsbare kraamkliniek.
Hou het veilig voor iedereen
Een onbekende hond die op je afloopt, is beangstigend. Zeker voor een kind. En hoe lief je hond ook is, een dier is in de vrije natuur nooit volledig betrouwbaar. Je hond kan opgeschrikt worden en angstig reageren, blaffen of erger. Bijtincidenten met wandelaars of joggers gebeuren vaker dan je misschien wel denkt.