Sartre & De Beauvoir - Stefaan Van Brabandt, Frank Focketyn & Sien Eggers

Reserveer plaatsen
CC De Factorij
  • za 7 mei 2022van20:00tot22:00

“Hoe adembenemend de afmetingen van de wereld om ons heen ook zijn, en hoe dicht de duisternis van onze onwetendheid ook is, desondanks zijn wij vrij, nu en absoluut.” - Simone de Beauvoir

Na Socrates, Marx en Spinoza komt filosoof en theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir.

Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. Haar klassieker De tweede sekse geldt als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.
Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de vader van het existentialisme. In zijn romans, toneelstukken en filosofische werken staat steeds de mens centraal die veroordeeld is tot vrijheid. In een wereld zonder God moet hij volgens Sartre trouw blijven aan zijn essentie als mens en de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om zelf zin en betekenis te scheppen.

Hun intellectuele leven speelde zich af in Café de Flore aan de Boulevard Saint-Germain-des-Prés in Parijs, omringd door schrijvers, kunstenaars en filosofen als Albert Camus, Giacometti, Picasso… Jean-Paul & Simonne waren publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben. Het existentialisme zoals het door hen werd belichaamd en uitgedragen was niet minder dan een heuse hype in Europa in het midden van de 20ste eeuw.

Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid?
Wat betekent het om een authentiek mens te zijn? Waarom zijn we ‘gedoemd tot vrijheid’? En waarom zijn de anderen volgens Sartre de hel?

In Sartre & de Beauvoir kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.

stefaanvanbrabandt.com

Locatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem

Prijs

  • Basistarief 18

Leeftijd

vanaf 16 jaar

Organisatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem