Schrijvers op zondag: Gaea Schoeters en het Goeyvaerts Trio

Reserveer plaatsen
  • zo 26 september 2021van10:30tot12:00

Met Schrijvers op zondag schotelen CC en Bib De Factorij je een flinke portie leesplezier en een zondags ontbijtje voor.

Gaea Schoeters (°1976) schrijft romans, operalibretto’s, scenario’s en theaterteksten. Als auteur debuteerde ze met het reisboek Meisjes, moslims en motoren, over de zeven maand lange motorreis die ze in 2007 samen met fotografe Trui Hanoulle maakte door Iran, Centraal-Azië en het Arabisch Schiereiland. Later volgden de romans Diggers, De kunst van het  vallen en Zonder Titel #1.

 

Al haar werk situeert zich op het snijvlak tussen vormexperiment en maatschappelijk engagement. Ze werkt als freelancejournalist voor De Standaard en is een veelgevraagd columnist voor diverse kranten en literaire tijdschriften. Naast de inmiddels befaamde MMM-lezingen, die ze nog steeds geeft samen met Trui Hanoulle, praat Gaea graag over haar romans en het wonderlijke werkproces van het schrijven. Maar ze houdt ook erg van voorlezen en van gemengde performances, waarin muziek een rol speelt.

 

Zoiets zal ze ook doen tijdens deze Schrijvers op zondag: je eerst even laten binnengluren in haar hoofd, waar alles ontstaat, en je dan twee verhalen vertellen, met muziek en beeld.


NIETS / IETS

Twee verhalen van Gaea Schoeters met muziek van Annelies Van Parys, gespeeld door het Goeyvaerts Trio & live tekeningen van Gerda Dendooven.

 

In Niets wandelen Kat en Hond door een leeg landschap. Er ontstaat een gesprek over dat niets, dat van niemand is. Over dat nergens, waar veel van verwacht kan worden, over wachten. Over iets, dat beter is dan niets. Of net niet. Over houvast en dat die in je hoofd zit. En over daar, en dat tegen dat je daar bent, daar alweer hier is. (Pas op voor de hond).

 

Waar Iets over gaat, kan ze nog niet zeggen, want dat verhaal moet nog geschreven worden. En verhalen vertellen soms iets heel anders dan wat hun schrijver in gedachten had.  Dat is alles. Want niets en iets, dat is samen alles wat er is.

 

gaeaschoeters.be


Gerda Dendooven maakt illustraties voor boeken en tijdschriften in een verrassende stijl, geïnspireerd op de Vlaamse expressionisten. Maar ze schrijft ook en staat soms zelf op de planken.

 

Ze schreef o.a. De fijnste dagen van het jaar (theater), Soepkinders (boek en theater), Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam (boek en theater), Takkenkind (boek en theater, bekroond met de Boekenwelp in 2013) en Stella (boek en theater, Woutertje Pieterseprijs 2017). In 2020 maakte ze live beelden voor Brussels Philharmonic bij de opvoering van Peer Gynt en samen met Mauro Pawlovski en Fikry El Azzouzi vormt ze Trio El Azzouzi. Met Elvis Peeters bedacht ze Meneer Papier, die in 2021 als animatieserie op Ketnet te zien zal zijn.
 

 

Het Goeyvaerts Strijktrio werd in 1997 opgericht door violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas met als doel uitsluitend 20ste- en 21ste-eeuwse repertoire uit te voeren. Het ensemble speelt niet alleen bestaand werk maar is ook actief met opdrachten voor nieuwe strijktrio’s.

 

Hun cd met strijktrio’s van Arnold Schönberg, Anton Webern en Alfred Schnittke ontving onder anderen een Gouden Label bij Klasssiek Centraal en een nominatie voor de Klara’s als beste cd-productie. Deze opname werd bekroond met een Edison en het trio werd uitgeroepen tot musicus/ ensemble van het jaar door Klara.

 

stringtrio.net

Locatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem

Prijs

  • Basistarief 7

Organisatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem