Lost Lands - Marousjka Lavigne

 • ma 6 december 2021totza 5 februari 2022
Op haar reizen door de ongerepte landschappen van IJsland en Namibië raakte ­Maroesjka Lavigne geboeid door de geologie en esthetiek van onze planeet, en dan vooral haar kleurenpalet. Ze werd gefascineerd door hoe landschappen voortdurend veranderen. Voor haar laatste reeks trok ze naar Argentinië, Chili, China en het westen van de Verenigde Staten, waar ze in kleur en vorm op zoek ging naar het verstrijken van de tijd in ­gebieden die binnenkort weleens verdwenen zouden kunnen zijn.In onder meer de Painted Hills (Oregon), de Painted ­Desert en het Petrified Forest (Arizona) bestudeerde Lavigne de strijd van het landschap. Die wordt duidelijk in de botsing van aardplaten, in de structuur van een vulkaan­uitbarsting en in de tastbare textuur van veelkleurige bergketens, die voortdurend worden ­gevormd door de geschiedenis. Voor de fotografe is de natuur onoverwinnelijk: een smal, uitgedroogd ravijn dat zijn weg zoekt, een roze lepelaar tegen de achtergrond van een donkere, rotsachtige poel. Maroesjka Lavigne stelt de regels van de landschapsfotografie in vraag door te spelen met voor- en achtergrond, oppervlakte, ­onderwerp en setting. Ze worden zachtjes afgestemd op het verhaal dat de landschappen vertellen: delicaat generfde bladeren, verweerde autodeuren, dieren in het wild.Het citaat van de Britse reis-en natuurschrijver Robert Macfarlane sluit perfect aan bij de fotografe’s blik door de lens:

We tend to think of land­scapes as affect­ing us most strong­ly when we are in them or on them, when they offer us the pri­ma­ry sen­sa­tions of touch and sight. But there are also the land­scapes we bear with us in absen­tia, those places that live on in mem­o­ry long after they have with­drawn in actu­al­i­ty, and such places — retreat­ed to most often­ when we are most remote from them — are among the most impor­tant land­scapes we possess.
Robert Macfarlane – The Old Ways: A Journey on Foot

Maroesjka Lavigne (1989) behaalde in 2012 een Master in Fotografie aan het KASK in Gent. Haar werk was reeds te zien in de Robert Mann Gallery in New York, Galerie Hug in Parijs, tijdens de FOAM Talent tentoonstelling in Amsterdam en in het Museum Dr. Guislain in Gent. In 2012 werd ze geselecteerd voor de Talent Call in het Fotomuseum Amsterdam (FOAM) en in 2014 won ze de Emerging Talent wedstrijd van Lensculture met de serie ‘You are more than beautiful’. In 2015 won ze de Harry Penningsprijs in Eindhoven, Nederland en in 2016 de eerste plaats op de Sony World Photograpy Awards met haar ‘Land of Nothingness’ serie in de categorie Landschap. Ze woont en werkt in Gent.

Wanneer

Openingsuren

 • maandag
  10:00 tot 17:00
 • dinsdag
  10:00 tot 17:00
 • woensdag
  10:00 tot 18:00
 • donderdag
  10:00 tot 17:00
 • zaterdag
  12:00 tot 18:00

Locatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem

Prijs

 • gratis

Organisatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem