Ode to a love lost - Toneelhuis | Benjamin Abel Meirhaeghe

CC De Factorij
  • vr 3 februari 2023van20:00tot22:00
Benjamin Abel Meirhaeghe maakte furore als regisseur en countertenor in zijn eigen operateske muzikale projecten (A Revue, Madrigals). Zijn werk daagt het klassieke repertoire uit: dansers worden zangers, zangers worden dansers. Meirhaeghe vraagt een onbeschaamde toegang tot grote emoties terwijl hij het plezier aan de half-kundigen schenkt, hij streeft daarbij naar een andere soort virtuositeit. In zijn eerste creatie als vaste Toneelhuismaker laat hij zichzelf verleiden tot het dansen.

Ode to a Love Lost speelt zich af in de diepe krater van een hart. Het startpunt van deze voorstelling ligt in het persoonlijke liefdesverhaal van Meirhaeghe zelf. Hij maakte in 2018 samen met zijn toenmalige geliefde en muze The Ballet. Die gemythologiseerde relatie begeestert Meirhaeghe nog steeds. Denk aan liefdesverhalen tussen Diaghilev en Nijinsky, Wilde en Bosie, Warhol & Basquiat en alle passionele maar onbeantwoorde liefdes die de struggle der esthetica niet hebben doorstaan.

Meirhaeghe gaat zelf als danser op de scène een intieme artistieke dialoog aan met een aantal jonge choreografen. De focus ligt op zijn eigen lichaam, beïnvloed door westerse normen en schoonheidsidealen die onder andere te zien zijn in kunst en reclame. Met een verloren liefde als motor, een diepe krater als landschap en een dubbele relatie met de norm beweegt Meirhaeghe zich letterlijk naar bevrijding.

Hij wordt live begeleid door de Berlijnse singer/songwriter Finn Ronsdorf op soul- en bluespiano en vergezeld door performers Jelle Haen en Désirée Cériocien.

Blijf na de voorstelling nog even zitten voor een nabespreking met de makers (gratis, zonder reservatie).

EXTRA INFO
Benjamin Abel Meirhaeghe (BE) is regisseur, performer en zelfopgeleide contratenor. Hij volgde de opleiding Performative Arts aan de Toneelacademie Maastricht. In zijn creaties vermengt hij klassieke muziek met pop en hedendaagse scenografieën op een eigenwijze manier. Hij werkt vaak met niet klassiek geschoolde performers. Meirhaeghe wil dat het theater een echokamer is, een tijdmachine waarin oud en nieuw samengebracht kan worden. Hij is gefascineerd door de toekomst en de evoluties en revoluties die daarmee gepaard gaan. Zonder zich te willen verzetten tegen het behoud van het bestaande repertoire, ziet Meirhaeghe het als een uitdaging om klassieke fragmenten te combineren met nieuwe symbolen en radicale klanken. Recent nog maakte Meirhaeghe A Revue (2020), een retro-futuristisch cabaret waarin buitenaardse wezens de verloren voorwerpen van de opera opgraven, en gaf hij de opening van de MOMU-tentoonstelling E/MOTION (2021) een performatief karakter. In 2022 startte Meirhaeghe als lid van de artistieke directie van Toneelhuis. Daar maakt hij als eerste productie Ode to A Lost Love. Met Madrigals begint hij tevens aan een langdurige samenwerking met Muziektheater Transparant.

Finn Ronsdorf groeide op in het Zwarte Woud en verhuisde later naar het bruisende Berlijn. De soul- en blueszanger begon al vroeg met zingen, maar waagde zich pas later aan de piano. Je hoort in zijn muziek invloeden van artiesten als Otis Redding, Van Morrison en Joni Mitchell.

Locatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem

Prijs

  • Basistarief 20

Leeftijd

vanaf 16 tot 99 jaar

Organisatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem