Schrijvers Op Zondag: Toni Coppers

Koop tickets
Cultuurcentrum De Factorij
  • zo 2 juni 2024van10:30tot12:00

Met Schrijvers op zondag schotelen CC en Bib De Factorij je een flinke portie leesplezier en een zondags ontbijtje voor. 


Toni Coppers (°1961) is schrijver en scenarist. Hij debuteerde in 1995 met De beha van Madonna; brieven van een reiziger, waarin hij literaire reisbrieven schreef aan vrienden en bekenden. Hij schrijft al jaren thrillers en werd in 2022 bekroond met de Hercule Poirot Life Time award én de Max Gouden Vleermuis Oeuvreprijs. 


Toni’s thrillers staan bekend om de ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen in de boeken. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Zelden is iemand helemaal juist of helemaal fout. Slachtoffers en daders zijn levensecht. Net door dat menselijke is Coppers zo’n hartverwarmende auteur. 


Met de thriller Niets is Ooit gaf hij het startschot voor de succesreeks rond commissaris Liese Meerhout. Met de moordonderzoeken van deze vrouwelijke commissaris vulde hij al bijna 20 boeken. Dood Water, het boek waarin de Schelde de hoofdrol wegkaapt, werd bekroond met de eerste Hercule Poirot juryprijs, De moord op Arno Linter genomineerd voor de Gouden Strop.  


De thrillers met commissaris Liese Meerhout in de hoofdrol werden verfilmd in de televisiereeks Coppers. Internationaal werd de reeks onder de naam Rough Justice uitgezonden. 

In 2020 schreef Toni VAL. Daarmee werd een tweede thrillerreeks rond de eigenzinnige privédetective Alex Berger opgestart. Het leuke is ook dat Alex als privédetective niet gebonden is aan Vlaanderen en Toni dus met dat personage zijn oude reispassie ook weer tot leven kan roepen. Alex Berger zwerft door de Italiaanse Apennijnen, drinkt thee in Londen en wijn in de Provence en raakt ingesneeuwd in Zwitserland… Niet alleen de internationale afwisseling van die reeks maar ook het feit dat Alex zich net iets minder aan de wet moet houden dan commissaris Liese Meerhout maakt dat Toni meer dan ooit inspiratie heeft om twee boeken per jaar te schrijven. 


Voor hij schrijver werd, werkte Toni Coppers als radioproducer en presentator van resiprogramma’s voor de openbare omroep.  


Locatie

Cultuurcentrum De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem

Reserveer

Contact

Organisatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem