Pleasant Island - Silke Huysmans & Hannes Dereere - GEANNULEERD

Reserveer plaatsen
CC De Factorij
  • za 6 februari 2021van20:30tot21:40

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel voor onze moderne tijd, waarin kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond werd het eiland onder Australisch toezicht in sneltempo omgespit en leeg gegraven, tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef. In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling door Australië, vluchtelingenkampen open. De situatie van die vluchtelingen is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel.

 

In deze postapocalyptische setting botsen documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei. Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op zoek naar een perspectief. Welke uitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?


De jonge Brusselse theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt, is dat ze wetenschappelijke research, interviews en veldonderzoek voeren.

 

Silke studeerde in 2013 af aan de dramaopleiding van KASK School of Arts in Gent. Hannes behaalde in 2012 zijn diploma Theaterwetenschappen aan UGent. Na hun studies realiseerden ze verschillende in situ projecten, waarbij ze een sterke interesse ontwikkelden voor documentaire-elementen binnen het theater. In 2016 onderzoeken ze met hun eerste voorstelling Mining Stories de impact van een recente mijnramp in het zuiden van Brazilië, de streek waar Silke is opgegroeid. Getuigenissen die ze verzamelden aan de hand van field recordings worden in Mining Stories samengebracht op scène als een theatrale, meerstemmige analyse waarmee de kaalslag van de ramp in kaart wordt gebracht. De voorstelling ging in première op het Bâtard Festival in de Beursschouwburg in Brussel, werd geselecteerd voor Circuit X en toert momenteel in zowel binnen- als buitenland.

 

Pleasant Island is hun tweede voorstelling, die in mei 2019 op het Kunstenfestivaldesarts in première ging.

 

silkehuysmanshannesdereere.com

 

pers

"Op de kleine schaal van Nauru zie je de problematieken waarmee heel de wereld wordt geconfronteerd." - Lees het interessante interview in De Morgen (+ artikel) of bij Downloads hieronder.

"Bewijst de geschiedenis van ‘hellhole’ Nauru welke schade een neoliberaal model van uitbuiting aanricht, dan beseffen de kunstenaars dat ze er schatplichtig aan blijven." - Lees de recensie in De Standaard (+ artikel) of bij Downloads hieronder.

 

Locatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem

Prijs

  • Basistarief 12

Organisatie

CC De Factorij
Willem Lambertstraat 10 , 1930 Zaventem