Op deze pagina beantwoorden we de meest voorkomende vragen i.v.m. de invoering van de ANPR-zonebewaking. We voegen regelmatig nieuwe vragen toe. Hou deze pagina dus zeker in het oog!
Mobiliteit
Onze gemeente wordt al jaren geteisterd door sluipverkeer in woonwijken en woonstraten. Dit gaat vaak gepaard met een overdreven snelheid. De resultaten van de mobiliteitsbevraging van Zaventem aan Zet bevestigen heel duidelijk dat onze inwoners sluipverkeer als één van de belangrijkste mobiliteitsproblemen ervaren.
Aanvankelijk werden maatregelen zoals éénrichtingsverkeer en knippen voorgesteld om het sluipverkeer aan te pakken. Maar dat ging voor de betrokken inwoners te ver. De afstand en tijd om om te rijden zouden te lang worden.
Daarom kiezen we nu voor alternatieve oplossingen. In een eerste fase voerden we in een aantal straten 'Uitgezonderd plaatselijk verkeer' en een snelheidsbeperking tot 30 km/u in. In een tweede fase plaatsten we ANPR-camera’s om het naleven van deze ingevoerde verkeersregels te handhaven.
Het gebruik van ANPR-camera’s heeft een aantal voordelen:
- Er zijn geen fysieke barrières nodig.
- De straten blijven toegankelijk voor hulpdiensten en inwoners.
- De leefbaarheid en de verkeersveiligheid gaan erop vooruit.
Het college van burgemeester en schepenen heeft de goedkeuring gegeven voor ANPR-camera’s:
- voor zonebewaking in de volgende zones:
- Kleine Daalstraat en Molenbergdreef (Zaventem)
- Van Espenlaan en Guldendelle (Nossegem)
- J. B. Devlemincklaan (Zaventem) (nog niet actief)
- Pastoor Vandereyckenlaan (Sterrebeek)
- voor doorgangscontrole in de Kleinenbergstraat (Sint-Stevens-Woluwe) ter hoogte van de Montessorischool
Meer details vind je op onze pagina Waar vind je de ANPR-camera's?
Volgens de wegcode omvat plaatselijk verkeer:

- voertuigen van bewoners en hun bezoekers
- voertuigen voor levering
- voertuigen van geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer
- voertuigen voor onderhoud en toezicht, wanneer de aard van hun opdracht dit rechtvaardigt
- prioritaire voertuigen
- fietsers
- ruiters
Een straat of zone voorbehouden voor plaatselijk verkeer wordt aangeduid door middel van een C3 bord met onderbord ‘Uitgezonderd plaatselijk verkeer’.
Als je door de betrokken straat of zone rijdt zonder dat je daar een bestemming hebt, maar enkel omdat dit je reisweg inkort of om een file te vermijden, dan bega je een overtreding en riskeer je een boete. Als je in de straat of zone betrokken raakt bij een verkeersongeval, loop je bovendien het risico deels of volledig aansprakelijk te worden gesteld.
Als je door de betrokken straat of zone rijdt om in de straat zelf of binnen de zone iemand te bezoeken, dan ben je plaatselijk verkeer. Dit is wel toegestaan.
Een straat waarbij de doorgang is voorbehouden voor vergunninghouders wordt aangeduid door middel van een C3 bord met onderbord ‘Uitgezonderd vergunninghouders’. Gemotoriseerd verkeer dat zonder vergunning de ANPR-camera passeert, krijgt een GAS-boete.
Praktisch
- Ja - Als je door de betrokken straat of zone rijdt om in de straat zelf of binnen de zone iemand te bezoeken, iets in de bus te steken, een levering te doen …, dan ben je plaatselijk verkeer. Dit is toegestaan. Hiervoor heb je geen bewonersvergunning nodig. De doorrijtijd is hierbij belangrijk. Als je je strikt houdt aan de opgelegde snelheid (30 km/u) en rustig de tijd neemt om iemand op te halen of iets in de brievenbus te steken, zit je automatisch boven de ingestelde doorrijdtijd en word je niet beschouwd als doorgaand verkeer.
- Nee - Als je door de betrokken straat of zone rijdt zonder dat je daar een bestemming hebt, maar enkel omdat dit je reisweg inkort of om een file te vermijden, dan bega je een overtreding en riskeer je een boete.
Als je officiële domicilieadres binnen een ANPR-zone valt, heb je recht op een bewonersvergunning. Als je uitzonderlijk zonder te stoppen door je eigen zone rijdt, zorgt deze vergunning ervoor dat je niet beboet wordt. Als je, zoals meestal het geval zal zijn, een stop maakt aan je eigen woning, word je sowieso als plaatselijk verkeer beschouwd en niet beboet.
Ziekenwagens, brandweer en politie hebben geen vergunning nodig. De voertuigen van deze hulpdiensten worden automatisch uit de vaststellingen gefilterd.
Koeriers, thuisverpleging of andere bezoekers en dienstverleners, hebben geen recht op een vergunning, maar hebben er ook geen nodig. Als zij een bezoek brengen of een dienst verlenen aan een bewoner, maken ze immers een stop in de zone en worden ze per definitie als plaatselijk verkeer beschouwd. Zolang ze zich aan de opgelegde snelheid houden, maakt het niet uit of ze een korte of een lange stop maken. Ze worden niet beboet.
Ja, dat kan. Je doorloopt dezelfde stappen als voor een gewone aanvraag, maar voegt ook het formulier ‘ANPR - Attest werkgever’ toe. Dit attest moet door je werkgever ondertekend worden. Wij hebben het recht om de gegevens op de toegevoegde attesten te controleren bij de attestverlener.
Je kan enkel een bewonersvergunning aanvragen als je in één van de volgende zones gedomicilieerd bent:
- Kleine Daalstraat en Molenbergdreef
- Van Espenlaan en Guldendelle
- Pastoor Vandereyckenlaan
- J.B. Devlemincklaan (pas vanaf 2026 – exacte datum nog te bevestigen)
Voor de Kleinenbergstraat is het niet mogelijk om een bewonersvergunning aan te vragen.
Voor elk voertuig moet een aparte bewonersvergunning aangevraagd worden. Bezorg ons daarvoor de volgende documenten:
- een ingevuld aanvraagformulier
- een kopie of foto van het inschrijvingsbewijs van je voertuig
- een ingevuld attest van je werkgever (enkel voor bedrijfsvoertuigen)
Je kan ons deze documenten digitaal of op papier bezorgen:
- De digitale versies van het aanvraagformulier en het werkgeversattest vind je op www.zaventem.be/anpr-formulier. Bij een digitale aanvraag kunnen we een snellere verwerking garanderen.
- Je kan het aanvraagformulier en het werkgeversattest ook afdrukken en invullen. Bezorg de ingevulde documenten aan: Lokaal bestuur Zaventem | Secretariaat | Diegemstraat 37 | 1930 Zaventem
Hou rekening met een verwerkingstermijn van 10 werkdagen voor de gewenste startdatum van je bewonersvergunning.
Zolang je aanvraag niet verwerkt is, kan je nog steeds beboet worden indien je als doorgaand verkeer door je straat of zone rijdt. In de meeste gevallen zal je echter aan je woning een stop maken en bijgevolg als plaatselijk verkeer beschouwd worden. De kans dat je beboet wordt, is dus miniem, zelfs al is je aanvraag nog niet verwerkt.
Zodra je aanvraag verwerkt en goedgekeurd is, word je hiervan via e-mail op de hoogte gesteld. Je ontvangt geen fysieke of digitale bewonersvergunning. Je nummerplaat wordt toegevoegd aan onze lijst van vergunningshouders. Op basis daarvan wordt je voertuig automatisch uit de vaststellingen gefilterd.
Op basis van de ingediende gegevens en documenten controleren wij of je aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden. We hebben het recht om een vergunning te weigeren of in te trekken wanneer niet (meer) voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden.
Als je nummerplaat wijzigt, dien je opnieuw een aanvraag in met vermelding van zowel je nieuwe als je oude nummerplaat. Het aanvraagformulier hiervoor vind je op www.zaventem.be/anpr-formulier.
Als je verhuist naar een woning buiten de zone, hoef je niets te doen. Je nummerplaat zal automatisch geschrapt worden uit de lijst van vergunningshouders.
Technisch
ANPR staat voor ‘Automatic Number Plate Recognition’ of automatische nummerplaatherkenning. ANPR-camera’s zijn slimme camera’s die nummerplaten van voorbijrijdende voertuigen kunnen lezen. Met hun optische leesapparatuur zetten deze camera’s een foto om in gegevens. Die gegevens worden gebruikt om, indien nodig, vaststellingen te doen en een boete op te leggen.
Technisch gezien bestaat het systeem uit slimme ANPR-camera’s en een onderliggend handhavingsplatform. De camera’s bewaken de doorrijtijd van elk voertuig en registreren de overtreders. Hierdoor kunnen we onze woonstraten en woonwijken beschermen tegen doorgaand verkeer en de naleving van de zones voor plaatselijk verkeer afdwingen.
Een ANPR-camera leest elk kenteken bij het voorbijrijden van een camera. Het systeem meet vervolgens de doorrijtijd. Dit is de tijd tussen het voorbijrijden van de camera aan het begin van de straat of zone en de camera aan het einde van de straat of zone. Op basis van die doorrijtijd detecteert het systeem of een voertuig al dan niet plaatselijk verkeer is:
- Voertuigen die een bestemming in de straat of zone hebben, zijn plaatselijk verkeer. Dit blijft uiteraard toegestaan.
Voorbeeld: een voertuig rijdt de straat of zone binnen om er iemand te bezoeken.
- Voertuigen die de straat gebruiken als doorgangsweg, zijn geen plaatselijk verkeer. Van deze ‘doorrijders’ wordt de nummerplaat in het camerasysteem opgeslagen. Zij vinden een paar dagen later een GAS-boete in de brievenbus.
Voorbeeld: een voertuig rijdt in één keer van de ene camera naar de andere.
De doorrijtijd is de tijd tussen het voorbijrijden van de camera aan het begin van een straat of zone en het voorbijrijden van de camera aan het einde van dezelfde straat of zone.
Technisch gezien bestaat het systeem uit een slimme ANPR-camera en een onderliggend handhavingsplatform. De camera bewaakt de doorgang en leest elk kenteken bij het voorbijrijden van de camera.
Gemotoriseerd verkeer dat zonder vergunning de ANPR-camera passeert, krijgt een GAS-boete. Enkel bussen van het openbaar vervoer hebben recht op een doorgangsvergunning, gekoppeld aan hun nummerplaat.
De camera’s zijn 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 actief om dag en nacht het sluipverkeer te weren.
Privacy
Inbreuken worden via de ANPR-camera’s vastgesteld door de bevoegde vaststellers van onze gemeentelijke diensten. Zij maken deze vaststellingen vervolgens over aan de sanctionerende ambtenaren van Haviland.
De sanctionerende ambtenaren van Haviland verwerken de inbreuken en handelen het dossier verder af. Heb je een inbreuk begaan? Dan kan je een brief van Haviland verwachten.
Onze gemeentelijke diensten zijn niet betrokken bij de verwerking van de inbreuken.
Onze gemeentelijke diensten staan in voor het beheer van de camera’s en het verifiëren van de camerabeelden.
Procedure
Je vind een schematische voorstelling van de volledige procedure op https://haviland.paddlecms.net/system/files/2024-02/Procedure%20GAS%204%20parkeerverbod.pdf.
We streven naar een gedragswijziging bij volhardende bestuurders. Daarom maken we geen uitzonderingen. Je kan dus op eenzelfde dag binnen eenzelfde zone of in meerdere zones meerdere boetes oplopen. Hiermee willen we een duidelijk signaal geven.
Ja, je kan een verweer indienen bij Haviland via het online formulier op www.haviland.be/gas-overtredingen. Onze gemeentelijke diensten behandelen geen verweerschriften.
Let op! Je moet je schriftelijk verweer indienen binnen een termijn van 30 dagen vanaf de datum van kennisgeving (vermeld in de brief). Is deze termijn al verstreken? Dan wordt je een aanvraag tot verweer niet meer aanvaard.
Heb je als eigenaar van een voertuig een GAS-boete ontvangen, maar zat je niet zelf achter het stuur op het moment van de feiten? Bezorg dan aan Haviland de persoonsgegevens van de bestuurder en de nodige bewijsstukken. Dat kan via het online formulier op https://haviland.paddlecms.net/nl/feitelijke-bestuurder of door een brief te sturen naar: Haviland | T.a.v. sanctionerend ambtenaar | Brusselsesteenweg 617 | 1731 Zellik.
Let op! Je moet Haviland deze gegevens bezorgen binnen een termijn van 30 dagen vanaf de datum van kennisgeving (vermeld in de brief).
Bij afwezigheid van de bestuurder wordt de administratieve geldboete ten laste gelegd van de houder van de kentekenplaat van het voertuig.
Dan kan je terecht bij Haviland via het online formulier op https://haviland.paddlecms.net/nl/home/gas-overtredingen/gas-4-parkeerverbod/gas-4-online-vragenformulier. Zorg ervoor dat je het volledige dossiernummer opgeeft. Zo krijg je het snelst een antwoord op je vraag.
Onze gemeentelijke diensten kunnen je geen informatie over je dossier bezorgen.
Heeft de sanctionerende ambtenaar van Haviland je verweer niet aanvaard? Dan kan je hoger beroep aantekenen door een schriftelijk verzoekschrift te richten tot de griffie van de politierechtbank: Luchthavenlaan 4 | 1800 Vilvoorde. De politierechtbank oordeelt vervolgens over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. De politierechter kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is finaal. Je kan hiertegen geen hoger beroep meer aantekenen.
Let op! Je moet je hoger beroep aantekenen binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing over jouw verweer.
Financieel
Je kan een afbetalingsplan aanvragen:
- via het online vragenformulier op https://haviland.be/gas-4-online-vragenformulier
- door een brief te sturen naar: Haviland | t.a.v. Sanctionerend ambtenaar | Brusselsesteenweg 617 | 1731 Zellik
Een GAS-boete is geen factuur, maar een betalingsverzoek naar aanleiding van een opgelegde sanctie, conform de geldende politieverordening. Een GAS-boete is dus niet fiscaal aftrekbaar.
Vennootschappen kunnen een GAS-boete ook niet inbrengen als kost.
Het gaat om een inbreuk van de 1e graad. Dit houdt een administratieve sanctie in van 58 euro.
Het bedrag van de boete is wettelijk vastgelegd. De sanctionerende ambtenaar bepaalt de boete dus niet zelf en kan deze ook niet verminderen.
Elke overtreding wordt beboet met een administratieve sanctie van 58 euro. Er wordt geen verhoging van de geldboete voorzien voor herhaalde beperkte overtredingen.
Als je een verweer hebt ingediend, wacht je het antwoord van de sanctionerende ambtenaar van Haviland af voordat je de boete betaalt. De betalingstermijn wordt vanaf het indienen van het verweer immers gepauzeerd tot er een beslissing wordt genomen.
Binnen een termijn van 6 maanden na de vaststelling van de inbreuk neemt de sanctionerende ambtenaar een beslissing over je verweer. Deze beslissing wordt zo snel mogelijk aan jou meegedeeld. Toch kan dit enige tijd duren.
Als er beslist is dat je de boete toch moet betalen, dan krijg je een nieuwe betalingstermijn van 30 dagen.
Andere vragen?
Zit je na het doornemen van deze 'Vragen en antwoorden' nog steeds met vragen? Neem dan contact op met Haviland:
- 02 467 11 00 (kies optie 1 'GAS-boetes' in het keuzemenu)
- gas@haviland.be