Melden van een noodoefening
Om verwarring met echte incidenten te voorkomen, zijn alle instellingen en bedrijven die een brand- of evacuatieoefening plannen, verplicht om de oefening te melden aan de noodcentrale 112. Op die manier kan de centrale noodoproepen correct beoordelen. Je voorkomt dat interventiediensten onnodig uitrukken. Zo blijven de hulpdiensten beschikbaar voor echte noodsituaties.
Procedure
Voor de oefening
De verantwoordelijke van de oefening moet 15 minuten voor de start telefonisch contact opnemen met 112. Communiceer alle belangrijke informatie zoals:
- de naam van de oefening
- de betrokken instelling
- het adres
- de start- en eindtijd
- het aantal aanwezigen
- eventuele bijzondere omstandigheden, zoals het gebruik van rook of vuur
Doe je tijdens de oefening een oproep naar de noodcentrale? Vermeld duidelijk dat het om een oefening gaat.
Na de oefening
Na afloop van de oefening is het verplicht om opnieuw 112 te bellen en te bevestigen dat de oefening is beëindigd. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat een volgende oproep als een reëel incident wordt behandeld.
Let op: enkel medewerkers die op de hoogte zijn van de oefening mogen contact opnemen met de noodcentrale in functie van de oefening.
Aangezien je oproep in alle Vlaamse noodcentrales kan binnenkomen, is het belangrijk om deze richtlijnen strikt op te volgen. Een overzicht van de procedure vind je terug in deze fiche.
Je moet de fiche niet bezorgen aan onze dienst Integrale Veiligheid.