Dringende medische hulp in het Nederlands

Heb je dringend medische hulp nodig? Dan brengt de ziekenwagen je in principe naar het snelst bereikbare ziekenhuis. Voortaan kan je aan de noodcentrale 112 of de ambulancier vragen om je naar een Nederlandstalig ziekenhuis te brengen. Voor deze ‘zorg in het Nederlands’ gelden enkele voorwaarden.

Voorwaarden

  • De duur van de rit mag maximaal 12 minuten afwijken van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
  • De afwijking moet expliciet worden gevraagd door de patiënt of diens omgeving.
  • De medische situatie van de patiënt moet het toelaten om 12 minuten extra onderweg te zijn.
  • Deze afwijking op de basisregel is een gunst en geen recht. Wanneer de hulpdiensten het te druk hebben, wordt dit niet toegestaan.

Naar welk Nederlandstalig ziekenhuis?

Woon je in onze gemeente en wil je naar een Nederlandstalig ziekenhuis gebracht worden? Dat kan. 

  • Voor inwoners van Zaventem en Sint-Stevens-Woluwe ligt het ziekenhuis van Vilvoorde binnen de 12 minutenroute.
  • Voor inwoners van Nossegem en Sterrebeek ligt het ziekenhuis van Leuven binnen de 12 minutenroute.

Enkel voor delen van de regio Hebronlaan blijkt uit simulaties dat de afwijking voor het dichtsbijzijnde Nederlandstalige hospitaal meer dan 12 minuten bedraagt. Inwoners in dat gebied kunnen geen gebruik maken van de gunstmaatregel.

Extra maatregelen

  • De noodcentrale heeft een nieuwe positieve lijst met ziekenhuizen in Vlaams-Brabant en Brussel, waar zorgverlening in het Nederlands gegarandeerd is. Het Sint-Elisabeth ziekhuis in Ukkel staat niet meer op deze lijst. Patiënten worden er bij de toepassing van de 12 minuten regel niet meer naartoe gebracht.
  • De Federale Gezondheidsinspecteur van Vlaams-Brabant besliste samen met de ziekenhuizen dat geen enkel ziekenhuis in onze provincie nog patiënten kan weigeren wegens drukte of een opnamestop, tenzij in geval van een noodplan én in overleg met de gezondheidsinspectie.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat heel wat ongemakken en frustraties bij patiënten en hun omgeving vermeden worden en ze verminderen de gezondheidsrisico’s. 

Gepubliceerd op dinsdag 29 augustus 2023 10.58 u.