Evenementen organiseren

Wanneer je binnen de gemeente Zaventem een evenement wil organiseren, is het verplicht om goedkeuring te verkrijgen, dus lees onderstaande informatie aandachtig. 

De organisatie van een manifestatie of betoging, vraag je aan via deze webpagina

Evenement aanvragen

  • Neemt je evenement een deel van de publieke ruimte in (bijvoorbeeld de openbare weg of een park)?
  • Is je evenement niet louter privé?
  • Verwacht je veel volk? Voor indoor evenementen moet vanaf 300 bezoekers de activiteit aangevraagd worden met een evenementenfiche. Activiteiten in openlucht moeten altijd aangevraagd worden als de activiteit plaats vindt op het openbaar domein.
  • Zie je een ander risico waardoor je graag de hulpdiensten op voorhand zou informeren?

Vraag dan toelating voor je evenement via het digitale evenementenloket. Dat doe je minstens 10 weken voor het evenement plaatsvindt.

Lees de voorwaarden waaraan je evenement moet voldoen in het reglement voor de organisatie van openbaar toegankelijke evenementen. De bedoeling hiervan is om de kwaliteit en de veiligheid van evenementen te verhogen.

Ga naar het digitale evenementenloket

Betoging of manifestatie? Klik dan door naar deze webpagina.

Materiaal aanvragen

Fuif organiseren

Promotie maken

Voor de promotie van je evenement in Zaventem kan je gebruik maken van enkele gemeentelijke kanalen, zoals de digitale infoborden en het infoblad Z magazine (opvolger van Gemeenteberichten). 
Voorwaarde hiervoor is dat je evenement is ingevoerd in de UiTdatabank. Ze verschijnt dan op UiTinZaventem en in de activiteitenkalender op deze website. 

Digitale infoborden

Zaventem heeft digitale infoborden verspreid over de gemeente. Op deze grote schermen wordt gemeentelijke info doorlopend afgespeeld. Ook erkende verenigingen kunnen een evenement laten verschijnen op de schermen.

Waar staan deze schermen?

  • Nossegem: Leuvensesteenweg
  • Sint-Stevens-Woluwe: Leuvensesteenweg
  • Sterrebeek: Mechelsesteenweg
  • Zaventem: Parklaan en Quintmannplein

Er zijn enkele afspraken. Het volledig reglement voor de infoborden kan je hier terugvinden.

  1. geef de activiteit op in de UiT-kalender
  2. vul onderstaand formulier in (minstens 2 weken voor gewenste start van verschijning op de borden)
  3. voeg eventueel een mooie toepasselijke foto over je event toe
  4. voeg eventueel het logo van je vereniging toe
  5. vermeld welke periode je de aankondiging wil laten verschijnen (maximaal 14 dagen voor de activiteit) 

Elke vereniging kan maximum 4 evenementen per jaar via de digitale borden laten weergeven.

Aanvraagformulier digitaal infobord

Gemeentelijk infoblad

Het gemeentelijke infoblad Z magazine (vroeger Gemeenteberichten) verschijnt tweemaandelijks.

Zorg ervoor dat je evenement (tijdig, d.w.z. anderhalve maand voor nieuwe editie) is ingevoerd in de UiTdatabank. Een selectie van de ingevoerde activiteiten wordt opgenomen in het gemeentelijk infoblad.

Editie 2024Deadline
januari-februari10 november 2023
maart-april10 januari 2024
mei-juni13 maart 2024
juli-augustus6 mei 2024
september-oktober1 juli 2024
november-december11 september 2024

*   beheerd door communicatiedienst - communicatie@zaventem.be - telefoon 02 717 89 07

Een duurzaam evenement

  • Je kan op de site van OVAM heel wat ideeën vinden om jouw evenementen duurzaam te organiseren. Je krijgt er heel wat tips om je evenement te vergroenen op vlak van energie, afval, mobiliteit, catering en materialen. Tips voor een duurzaam event (vlaanderen.be)

Een toegankelijk evenement

  • Denk bij de organisatie van een evenement aan de toegankelijkheid voor personen met een beperking. Met deze checklist 'Toegankelijkheid op uw evenement' kan je bij de voorbereiding van je evenement nagaan of je evenement voldoende toegankelijk is.

Een veilige organisatie

  • Denk aan de oren van uw bezoekers en de omwonenden en lees de geluidsnormen voor muziekactiviteiten.
  • De brandweer heeft een zonaal reglement opgemaakt waaraan alle evenementen moeten voldoen. Ze werkten ook heel wat veiligheidsadviezen uit per soort activiteit of voor bepaalde aspecten van een activiteit.
  • Indien leden van de eigen vereniging mee instaan voor de veiligheid van het evenementen dan moet voor deze bewakingsactiviteiten minstens 14 dagen vooraf toestemming aangevraagd worden aan de burgemeester. Dit kan met dit aanvraagformulier voor het uitvoeren van bewakingsactiviteiten.
  • Feesten is leuk maar soms gaat het gepaard met overlast voor de buurt. De gemeente beschikt over een reglement voor het toepassen van 'Gemeentelijke Administratieve Sancties' om overlast en asociaal gedrag aan te pakken. Je leest er alles over in deze brochure Gemeentelijke Administratieve Sancties.

Gratis vrijwilligersverzekering

  • Elke organisatie is verplicht een verzekering af te sluiten voor haar vrijwilligers. Vlaanderen biedt een gratis vrijwilligersverzekering aan. Deze gratis verzekering is vooral interessant voor occasionele en tijdelijke initiatieven (zoals buurtfeesten). Meer info vind je op de website van het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk.