Functioneel fietsroutenetwerk

Om de fiets aantrekkelijk te maken als functioneel vervoersmiddel zetten we volop in op de verdere verwezenlijking van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF). Sleutelwoorden hierbij zijn veiligheid en comfort.

Het BFF is een fietsroutenetwerk met fietssnelwegen, functionele routes en alternatieve functionele routes waar de fijnmazige lokale fietsroutes op aansluiten. Dit gelaagde fietsroutenetwerk moet toelaten dat jong en oud zich via specifieke routes op een veilige en comfortabele manier met de fiets kunnen verplaatsen naar school, naar het werk, tussen de deelgemeenten en naar de belangrijkste attractiepolen in de gemeente.

Fietssnelwegen
Functionele fietsroutes
Lokale fietsroutes
Fietsprojecten

Fietssnelwegen

De fietssnelwegen vormen de ruggengraat van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Onze gemeente wordt doorkruist door een aantal strategische fietssnelwegen: F3, F202, F203 en FR0.

  • De F3 zorgt voor een snelle fietsverbinding tussen Leuven en Brussel. De F3 volgt grotendeels het traject van de hogesnelheidstrein tussen Leuven en Brussel en heeft aftakkingen naar de luchthaven (S-bocht) en naar de bedrijventerreinen van Keiberg en Kouterveld.
  • De F202 loopt parallel met Woluwedal (R22) en verbindt de F3 in Zaventem met de F203 en de FR0 in de omgeving van Kraainem.
  • De F203 verbindt Sterrebeek met Brussel. Ten westen van de ring (R0) loopt de F203 parallel met de autobaan richting Brussel (E40).
  • De FR0 is een ringroute die grotendeels de loop van de Brusselse Ring (R0) volgt. Deze route is momenteel maar gedeeltelijk gerealiseerd.

Functionele fietsroutes

De functionele fietsroutes vormen een gemeente overschrijdend netwerk van fietsinfrastructuur dat woon- en dorpskernen verbindt met attractiepolen zoals scholen, bedrijventerreinen, treinstations, handelskernen en sportcentra. Onderstaande kaart geeft een overzicht van de functionele fietsroutes in Zaventem (lijnen in het paars):

Lokale fietsroutes

Via een netwerk van lokale fietsroutes wordt het fietsroutenetwerk vervolledigd tot een fijnmazig netwerk. Enerzijds sluiten deze lokale routes aan op het bovenlokale netwerk, anderzijds moeten ze ervoor dat het grondgebied van Zaventem volledig wordt afgedekt.

Fietsprojecten

Project                                 
TypeLengteFase        
F202 langs Woluwedal (R22)Fietssnelweg2,7 kmUitgevoerd

F203 langs de snelweg E40

Fietssnelweg2 kmUitgevoerd

F3 HST-Fietsbrug over de ring (R0)

Fietssnelweg0,6 kmUitgevoerd

F3 S-bocht richting luchthaven

Fietssnelweg1,75 kmUitgevoerd
Steenokkerzeelstraat fietsstraatFunctionele fietsroute0,62 kmUitgevoerd

F3 Kerkhoflaan

Fietssnelweg0,2 kmUitgevoerd

Verkeerscomplex Hector Henneaulaan

Functionele fietsroute0,65 kmIn uitvoering

Wezembeekstraat / J.F.Kennedylaan

Functionele fietsroute1,2 kmUitgevoerd
F3 TramlaanFietssnelweg1,85 kmIn uitvoering
WeiveldlaanLokale fietsroute0,95 kmUitgevoerd

Contact & openingsuren

Dienst Mobiliteit

Adres
Steenokkerzeelstraat 56 , 1930 Zaventem
Tel.
02 717 89 41
mobiliteit@zaventem.be
Openingsuren
Vandaag
Nu gesloten
Gesloten
Morgen
Gesloten
Meer openingsuren Dienst Mobiliteit