De zoektocht naar een huurwoning verloopt niet altijd even makkelijk. Uit onderzoek blijkt dat heel wat kandidaat-huurders af te rekenen krijgen met discriminatie. In bepaalde gevallen worden zij geweigerd omdat ze steun krijgen van het OCMW, omdat ze van vreemde origine zijn of omdat ze een handicap hebben. Verhuurders zijn zich niet altijd bewust van het feit dat zij discrimineren. Ze laten zich soms leiden door vooroordelen of gaan verder op eerdere negatieve ervaringen. Bovendien is het niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van discriminatie. Op de huurmarkt is discriminatie op gelijk welk moment verboden.
Er bestaan verschillende soorten van discriminatie:
- Directe discriminatie (bv. enkel Belgische nationaliteit toegestaan)
- Indirecte discriminatie (bv. geen huisdieren welkom)
- Onbewuste discriminatie (bv. vooroordeel: geen grote gezinnen want die maken teveel lawaai)
- Opdracht tot discriminatie (bv. verhuurder vraagt vastgoedmakelaar geen mensen van vreemde origine toe te laten)
- Weigeren van redelijke aanpassingen aan de woning voor mensen met een handicap.
Meen je het slachtoffer te zijn van discriminatie, dan zal je daarvan bewijs moeten leveren. Beschik je over duidelijke e-mails of getuigenissen die erop wijzen dat je werd gediscrimineerd, dan is het aan de verhuurder om deze te weerleggen en om zijn keuzes te verantwoorden.
Je kan een melding van discriminatie doen bij het woonenergieloket. Wij ondernemen voor jou de nodige stappen zodat de zaak kan behandeld worden door UNIA, de onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.
Contact & openingsuren
Woonenergieloket
- Adres
- Steenokkerzeelstraat 56 , 1930 Zaventem Dienst Omgeving
- GSM
- 0471 85 03 77
- woonenergieloket.zaventem@igo.be
Elke dag telefonisch bereikbaar en via e-mail.
Op afspraak: vrijdagen tussen 9 en 12 uur.