Heb jij al jodiumtabletten in huis?

Binnen en rondom België liggen verschillende nucleaire sites. Daarom herinneren we je om de paar jaar aan de beschermingsmaatregelen die je moet nemen bij een nucleair ongeval. Eén daarvan is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten.

Jodiumtabletten verzadigen de schildklier, zodat deze geen radioactief jodium kan opnemen. Dat is vooral belangrijk voor personen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Voor personen ouder dan 40 jaar zijn de tabletten minder aangewezen, omdat bij hen de werking van de schildklier vaak ontregeld is en ongewenste bijwerkingen daarom nadeliger kunnen zijn.

Wanneer zijn jodiumtabletten nodig?

Jodiumtabletten mag je niet zomaar preventief slikken! De inname is enkel doeltreffend als het op het juiste moment gebeurt. Wacht altijd op de uitdrukkelijke officiële aanbevelingen van de Belgische overheid.

Waar haal je een doosje?

Haal je doosje jodiumtabletten gratis bij de apotheek.

Tip! Heb je al een doosje in huis? Check dan de productiedatum. Is deze 2011 of vroeger? Ruil je doosje gratis in voor een nieuwer exemplaar.

Belangrijk

Bij een nucleaire noodsituatie is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. Blijf binnen, sluit alle ramen en deuren, schakel alle ventilatie-, verwarmings- en aircosystemen uit en informeer je over de aanbevelingen van de overheid.

Meer info: www.nucleairrisico.be

Gepubliceerd op donderdag 1 februari 2024 15.12 u.