Heb je de eerste korting op elektriciteit en gas al ontvangen?

De federale regering gaf voor de maanden november en december een korting op jouw energiefactuur. Het gaat om het zogenaamde 'eerste basispakket'. De korting werd in veel gevallen automatisch uitgekeerd door de energieleveranciers. Gebeurde dit niet, dan kan je ze ook zelf aanvragen.

Het eerste basispakket energie omvat 61 euro per maand voor elektriciteit en 135 euro voor gas. Basispakket 1 gaat over de maanden november en december en bedraagt samen 392 euro.

Het eerste basispakket kreeg je dus normaal gezien automatisch via de energieleverancier bij wie je op 30 september 2022 een contract had voor elektriciteit en/of gas. Toch zijn er mensen die nog geen energiepremie kregen en er wél aanspraak op maken. Die kunnen nu het eerste basispakket zelf aanvragen.

Welke stappen moet je ondernemen?

1. Kijk je elektriciteits- en gasfacturen na

Als je niet zeker bent of je het eerste basispakket hebt ontvangen, dan controleer je eerst de elektriciteits- en gasfacturen die je voor de maanden november en december 2022 en januari 2023 ontving. De premie werd in de meeste gevallen van je voorschotfactuur afgetrokken. Is jouw voorschotfactuur lager dan de premie, dan werd het resterende bedrag via een volgende factuur of een afrekening geregeld of ontving je een creditnota. In dat geval werd het geld of het saldo overgeschreven op je bankrekening. In ieder geval vermeldt de factuur of de overschrijving verplicht de woorden “Federaal basispakket elektriciteit 2022” / “Federaal basispakket gas 2022”.

2. Doe een aanvraag

Denk je recht te hebben op de premie maar vond je niets terug in je facturen of kreeg je geen creditnota, dan kan je tot en met 30 april 2023 je aanvraag indienen. Hou bij de aanvraag een factuur bij de hand die geldig was op 30 september 2022 wanneer u het formulier invult. De aanvraag is mogelijk op drie manieren:

  3. Wat gebeurt er nadien?

Deed je de aanvraag elektronisch, dan ontvang je een bevestigingsmail. Papieren aanvragen worden eerst ingevoerd in een digitaal systeem. Eens dat gebeurd is, ontvang je een brief of e-mail met de bevestiging van ontvangst. Tussen het ontvangen van je aanvraag, de verwerking ervan en de eventuele toekenning van de korting via de leverancier, kunnen enkele weken/maanden liggen.

Meer informatie

Bij Energiehuis 3Wplus krijg je een antwoord op al je vragen rond energie(besparing).

Op deze pagina van de Federale Overheidsdienst Economie vind je specifieke informatie over het basispakket Energie. Op het gratis nummer 0800 120 33 kan je terecht met vragen.

Gepubliceerd op vrijdag 17 februari 2023 10.59 u.