Leve de Woluwe!

In onze regio wurmt de Woluwerivier zich door het meest dense infrastructuurnetwerk van Vlaanderen. Vaak ondergronds, maar Zaventem engageert zich met tal van andere partners om de riviervallei in ere te herstellen.

In Zaventem zijn al twee projecten gerealiseerd om de Woluwe en zijn zijlopen te herwaarderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Het gaat om het Zeen in Sterrebeek, waar de Kleine Maalbeek meer ruimte kreeg in toegankelijke natuur, en het Woluwedal in Sint-Stevens-Woluwe, waar de Woluwe weer bovengronds kan kronkelen. 

"Heel wat inwoners zijn vergeten dat de Woluwe een rivier is" vertelt projectcoƶrdinator Margot De Groote. "Door de Woluwe opnieuw bovengronds te brengen en te verbinden met de natuur, willen we een aaneengesloten groenblauw netwerk realiseren. Zo maken we de Woluwe terug zichtbaar voor de inwoners en brengen we de mensen opnieuw samen rond hun rivier."

Niet alleen de Woluwe zelf maar ook de voordelen voor de natuur zijn nu al zichtbaar op het terrein. Dat werd verteld tijdens de studiedag van het project 'Leve(n)de Woluwe' op 14 oktober 2022. Het project is een initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap Brabantse Kouters in samenwerking met de gemeenten Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Machelen, Steenokkerzeel en stad Vilvoorde, Vlaamse Landmaatschappij, Bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken, De Werkvennootschap, Agentschap voor Natuur en Bos, Leefmilieu Brussel, Aquafin en de Provincie Vlaams-Brabant.

Gepubliceerd op vrijdag 14 oktober 2022 14.12 u.