Maak je zichtbaar als het licht uitgaat

Om minder energie te verbruiken gaat de straatverlichting van zondagavond tot vrijdagochtend uit tussen 23u en 5u 's ochtends. Met deze tips zorg je er als burger voor dat je voldoende zichtbaar bent!

Vrijdagnacht en zaterdagnacht blijft de straatverlichting gewoon aan. Ook op gewestwegen  blijft de verlichting aan. Alvast enkele tips waarmee je zelf aan de slag kan om de veiligheid te verhogen als het licht uitgaat.

Bescherm jezelf

 • Maak jezelf zichtbaar op straat 
  Zorg dat je in het donker gezien wordt. Draag een fluohesje en loopverlichting bij je verplaatsingen en gebruik je fietsverlichting steeds correct. 

 • Pas je route of schema aan 
  Probeer je verplaatsingen zoveel mogelijk te maken bij daglicht en wanneer de  straatverlichting wel nog brandt. Moet je toch later de baan op? Verplaats je dan zoveel mogelijk langs drukkere plaatsen waar er wel nog verlichting is van huizen, restaurants of winkels.

 • Verplaats je in groep
  Vraag aan vrienden of ze mee gaan wandelen of joggen of doe samen met een buur inkopen.

Bescherm je woning

 • Gebruik schrikverlichting
  Schrikverlichting werkt met bewegingssensoren, ze springt aan wanneer iemand in de buurt van je woning komt. Doordat ze beperkt aanstaan, hebben deze lichtbronnen een beperkte invloed op je energiefactuur.

 • Doe een beroep op een diefstalpreventieadviseur
  Deze specifiek opgeleide politieagent komt gratis bij je langs om te bekijken hoe je je woning beter kan beveiligen en geeft vrijblijvend advies. Pas wel op voor valse  diefstalpreventieadviseurs! Dien een aanvraag steeds in via preventie@zaventem.be.

Bescherm je buurt

 • Ga ’s avonds wat vaker langs bij je eenzame of kwetsbare buur
  Met een burenbezoek verhoog je de sociale cohesie binnen je wijk én draag je rechtstreeks bij aan het veiligheidsgevoel van je buur. Misschien is die bang om in het donker de hond uit te laten of een dringende boodschap te doen. Als behulpzame buur kan jij een figuurlijk licht in de duisternis vormen.
Gepubliceerd op dinsdag 3 januari 2023 10.30 u.