Wat verandert er in Zaventem?
De Lijn streeft ernaar om haar reizigers een betrouwbare en stabiele dienstverlening te bieden. Om dat te kunnen garanderen, past De Lijn vanaf 6 januari 2025 het aanbod in onze regio aan en rolt ze Hoppin verder uit. Hoppin is de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid, die het makkelijker maakt om vervoermiddelen te combineren en echt inspeelt op jouw noden. Zo wordt je reisweg duidelijker en reis je vlot naar je werk, je school, je familie, je vrienden en je sport- of cultuurcentrum. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen voor Zaventem.
Lijn R20 Jette UZ Brussel – Vilvoorde – Brussels Airport
- Met Lijn R20 reis je vlot tussen het UZ Brussel en Brussels Airport via de Romeinsesteenweg, Strombeek-Bever, Het Voor, de Kassei, Vilvoorde en Brucargo.
- Deze lijn vervangt de vroegere Ringtrambus 820.
- Je kan vaker mee: elke twintig minuten op zaterdag, op zondag elk kwartier tussen Brussels Airport en Vilvoorde Station en elk halfuur tussen Vilvoorde Station en UZ Brussel.
Lijn 21 Merchtem – Grimbergen – Vilvoorde – Brussels Airport
- Lijn 21 verbindt het centrum van Merchtem met Wolvertem, Grimbergen (stelplaats), Vilvoorde, Brucargo en Brussels Airport.
- Deze lijn vervangt de vroegere lijn 821. De vertrouwde reisweg en haltes wijzigen niet.
- Je kan vaker mee:
- Tussen Vilvoorde en Brussels Airport de hele week elk kwartier, wat ook in de spits het geval is tussen Merchtem en Brussels Airport. Tussen Merchtem en Vilvoorde is er in de daluren elk halfuur een bus.
- Op zaterdag reis je tussen Wolvertem en Vilvoorde elk halfuur, tussen Merchtem en Wolvertem elk uur. Op zondag is er tussen Merchtem en Vilvoorde elk uur een bus.
Lijn R26 Brussel-Noord – Bordet – Brussels Airport
- Met lijn R26 rijd je van Brussel-Noord naar Brussels Airport via de Haachtsesteenweg, de NAVO-site, de tewerkstellingszones rondom de Leopold III-laan en het centrum van Zaventem.
- Lijn R26 vervangt de vroegere lijn 272. De vertrouwde reisweg en haltes wijzigen niet, behalve:
- in Zaventem centrum: hier rijden de bussen voortaan over de Vilvoordelaan en niet meer via de Diegemstraat/Fabrieksstraat en de Da Vincilaan
- de eindhalte: de bussen rijden niet meer verder naar Brucargo, maar beëindigen hun rit telkens op Brussels Airport - De bussen rijden vaker:
- in de daluren op weekdagen elk kwartier en op zaterdagen elk halfuur
- in de spits zijn er extra ritten (’s ochtends richting Brussels Airport, ‘s avonds richting Brussel-Noord)
Lijn N62 Nachtbus Anderlecht – Schaarbeek – Brussels Airport
- Lijn N62 vervangt de vroegere lijn 620 tussen Anderlecht en Brussels Airport via Brussel (Rogier) en Zaventem.
- Alleen het lijnnummer is nieuw en aan het Rogierplein is er terug een halte. Verder blijft alles bij het oude.
Lijn R81 Brussel-Noord – Sterrebeek – Leefdaal – Leuven
- Met lijn R81 reis je van Brussel naar Leuven, via Sint-Stevens-Woluwe, Kraainem, Sterrebeek, Leefdaal en Bertem.
- Lijn R81 vervangt de vroegere lijnen 316 tussen Leuven en Kraainem Centrum en 318 tussen Kraainem en Brussel-Noord. In Leuven rijden de bussen via de ring en niet door het centrum.
- Op weekdagen rijden de bussen overdag elk halfuur. Bovendien is er elk kwartier tussen Sterrebeek en Brussel een extra spitsbus van lijn 819. En ’s avonds en in het weekend rijdt lijn R81 elk uur.
- Moet je in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn? Stap dan aan halte Woluwedal over op de R59.
- Moet je in Kortenberg zijn? Stap dan aan halte Woluwedal over op de R90 of stap in Kraainem of Sterrebeek over op de R92.
Lijn 82 Mechelen – Zemst – Vilvoorde – Brussels Airport
- Met lijn 82 reis je vlot tussen Zaventem en Mechelen via Vilvoorde. Ook de tewerkstellingszones in Sint-Stevens-Woluwe en Diegem, en de centra van Zaventem, Diegem, Machelen, Vilvoorde, Eppegem en Zemst blijven bediend.
- Deze lijn vervangt de vroegere lijn 282, met volgende aanpassingen:
- In Mechelen rijden de bussen ingekort tot het station en niet meer tot de Brusselpoort. Naar of van de Brusselpoort reizen kan steeds met het Mechelse busnet.
- In Diegem rijden de bussen niet meer via het Alfons de Cockplein, maar wel in beide richtingen via de Woluwelaan. Er zijn nieuwe haltes aan de Watermolenstraat, de Tenaertslaan en aan het station in de Mommaertslaan.
Lijn 538 Zaventem Atheneum – Diegem – Lo – Vilvoorde
- Lijn 538 wordt aangevuld met de vroegere ritten van lijn 222. De bussen verbinden Zaventem met Vilvoorde via onder meer Diegem-Lo.
- In Zaventem rijdt lijn 538 voortaan via de Vilvoordelaan en niet langer via de Diegemstraat.
- ‘s Ochtends is er één rit naar Vilvoorde en één rit naar Zaventem. ‘s Avonds twee ritten naar Vilvoorde en één rit naar Zaventem. Andere reizigers kunnen lijn 82 nemen.
Lijn 819 Tervuren – Wezembeek-Oppem – Brussel
- De nieuwe spitslijn 819 vervangt de vroegere lijn 410 tussen Brussel-Noord en Tervuren via Sterrebeek en Wezembeek-Oppem.
- Op weekdagen is er in de ochtend- en avondspits elk halfuur een bus.
- Tussen Sterrebeek en Brussel rijden de bussen parallel met lijn R81, zo kan je hier in de spits elk kwartier mee.
En de andere lijnen in onze regio?
- De bussen van lijnen 291 – 292 – 293 – 294 – 295 – 296 – 297 – 298 – 299 – 503 – 505 – 530 – 531 – 538 en 704 rijden enkel in functie van de grote scholen in Haacht, Tildonk, Keerbergen en Zaventem. De Lijn communiceert deze wijzigingen naar de betrokken scholen en gemeenten.
- Op andere lijnen in onze regio (bijv. R30, R90 of 91) zijn alleen kleine wijzigingen mogelijk aan de dienstregeling.
Meer weten?
Je vindt meer details over deze aanpassingen via de verschillende kanalen van De Lijn. Neem een kijkje op www.delijn.be, in de app, in de folders en aan de haltes. Ook kan je je vragen stellen aan de medewerkers van De Lijn in Lijnwinkels of via 070 220 200 (0,30 euro/minuut).
OPGELET!
Deze informatie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Check best eerst de app van De Lijn of www.delijn.be/aanpassingen en begin zo voorbereid aan je reis.
Je reis uitstippelen?
Dat doe je makkelijk met de website of app van De Lijn. Op tal van manieren helpen ze je daar op weg: met de halte- en lijnpagina’s, de features ‘Voertuig op kaart’ en ‘Volg je rit’, maar vergeet ook de routeplanner niet. Die laatste begeleidt je bij geplande omleidingen.