Boomplantactie Zavelbos (Sterrebeek) op zaterdag 10 december

Op zaterdag 10 december is er vanaf 10u grote boomplantactie aan het Zavelbos. Er worden, samen met verschillende partners 3200 bomen aangeplant. De Oude Keulseweg is hierdoor heel de dag afgesloten tussen Zavelstraat (rondpunt) en Windmolenlaan voor autoverkeer.

Samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Agentschap Natuur en Bos, Agentschap Binnenlands Bestuur, Forest Fwd en Toyota werkt lokaal bestuur Zaventem aan een forse opwaardering én uitbreiding van het Zavelbos in Sterrebeek. Er komt maar liefst 4000m² bos bij, wat de totale oppervlakte van het Zavelbos op 7 hectare brengt. Bij de inrichting gaat veel aandacht naar biodiversiteit en diverse activiteiten voor jong en oud.

Inheems groen

Op 10 december steken werknemers van privépartner Toyota de handen uit de mouwen voor de aanplant van diverse en inheemse loofboomsoorten zoals wintereik, haagbeuk en esdoorn. Ook in de tweede helft van december gaat de aanplant door, met aan de zuidzijde van het bos een brede bosrand met soorten die veel nectar en bessen produceren. Zo kunnen vlinders, insecten en vogels zich in de toekomst te goed doen aan veel voedsel.

Spelen en wandelen

In het bos lag al een breed pad, Regionaal Landschap Brabantse Kouters kiest ervoor om geen extra paden te voorzien. Wel komen er zitbanken en speeltoestellen voor kinderen. Zo kunnen gezinnen er avontuurlijke en uitdagende wandelingen in het bos maken. Langs de kant van de Oude Keulseweg komt een hogere geluidswal, zodat wandelaars, dieren en buurtbewoners zo veel mogelijk gespaard blijven van het geluid van de E40.

BMX parcours en uitzonderlijk grote hondenweide

Aan de noordzijde van het Zavelbos liggen nog een paar zandhopen tot wel 4m hoog. Deze locatie leent zich goed tot de inrichting van een BMX parcours. De Sterrebeekse jeugd is via een participatietraject welkom aan de ontwerptafel van het BMX parcours (meer info volgt in 2023). Tot slot komt in het Zavelbos één van de grootste hondenweides in de Vlaamse Rand! Met een totale oppervlakte van meer dan 1,2ha zullen grotere en kleinere honden op twee aparte delen kunnen loslopen.

Gepubliceerd op woensdag 23 november 2022 10.00 u.