Onderhoud van wegbermen langs de E40

Tussen 21 november en 28 februari voert het Agentschap Wegen en Verkeer werken uit langs de E40 in het kader van hakhoutbeheer. Bij slecht weer of door onvoorziene (technische) omstandigheden op de werf is het mogelijk dat de planning wijzigt.

Wat is hakhoutbeheer?

Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd op een tiental centimeter boven de grond. In de volgende seizoenen schieten ze opnieuw uit. De werken worden tussen november en maart uitgevoerd, omdat bomen en struiken dan niet in het blad staan, de sapstroom langzamer verloopt (en de bomen dus minder kwetsbaar zijn) en de vogels niet broeden.

Beter voor mens en natuur

AWV werkt voor langere zones in korte segmenten. Zo schiet een bepaalde zone al terug uit voor het volgende stuk wordt aangepakt, enkele jaren later. Door een combinatie van jongere en oudere begroeiing ontstaat er meer variatie en vinden meer planten en dieren een geschikt plekje.

Door het inkorten van de beplanting zijn de weg en het verkeer meer zichtbaar. De ingreep heeft echter geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgelegen weg. Beplanting heeft slechts een beperkt effect op geluidsdemping en houdt enkel geluid tegen als het gaat om een zeer dichte beplanting van enkele tientallen meters breed die gesloten is van bodem tot kruin.

Hinder tijdens de werken

De werken worden uitgevoerd met gemotoriseerde voertuigen en machines. Het Agentschap Wegen en Verkeer verontschuldigt zich voor eventuele geluidshinder.

Er zal slecht beperkte hinder zijn voor het verkeer, gezien de werken worden uitgevoerd met een mobiele werf.

Timing

Deze werken worden uitgevoerd ergens tussen 21/11/2022 en 28/02/2023.

Meer informatie over hakhoutbeheer en de planning

Gepubliceerd op vrijdag 18 november 2022 10.00 u.