Open Monumentendag

Open Monumentendag is het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen. Tijdens Open Monumentendag, de tweede zondag van september, staat het onroerend erfgoed in de kijker.

Zaventem actieve partner van Open Monumentendag

De gemeente Zaventem neemt jaarlijks deel aan Open Monumentendag. Op die dag zetten we ons erfgoed in de kijker en ontvangen we bezoekers van over heel België. Hou de UiTkalender in de gaten of contacteer de cultuurdienst voor meer info over activiteiten. 

Open Monumentendag wil de bevolking en overheid in Vlaanderen sensibiliseren om collectief zorg te dragen voor het onroerend erfgoed en het roerend en immaterieel erfgoed dat er deel van uitmaakt. Zowel het bouwkundig, landschappelijk als archeologisch patrimonium maar ook varend, rijdend, rollend en vliegend erfgoed kan deel uitmaken van het programma. Open Monumentendag Vlaanderen is een initiatief van de Vlaamse Overheid, de provincies en de steden en gemeenten en gebeurt met de steun van verschillende commerciële partners. De coördinatie en dagelijkse werking van Open Monumentendag Vlaanderen worden verzorgd door Herita vzw, een organisatie die iedereen met een hart voor erfgoed samenbrengt en ondersteunt.