Bescherm je tegen baarmoederhalskanker met vroegtijdige opsporing

Elk jaar krijgen ongeveer 350 vrouwen in Vlaanderen baarmoederhalskanker. Met een vroegtijdige opsporing is er een minder zware behandeling nodig en is er een grotere kans op herstel.

Met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker makkelijk op te sporen. Ook de voorstadia ervan, waarin de ziekte nog heel beperkt of nog niet ontwikkeld is, worden via deze test opgespoord. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt.

Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen. Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de doelgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be

Gepubliceerd op woensdag 4 januari 2023 12.00 u.