Vroegtijdige opsporing: de beste bescherming tegen dikkedarmkanker

Elk jaar in maart spoort het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar ertoe aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Zo kan dikkedarmkanker of het risico erop tijdig opgespoord worden en is de kans op volledige genezing groter.

Met de stoelgangtest onderzoekt een laboratorium of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Bij het ontstaan van dikkedarmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt. Bij het onderzoek kunnen ook poliepen worden opgespoord en verwijderd vóórdat er kankercellen worden gevormd.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep behoort en het twee jaar geleden is dat je een stoelgangstaal liet onderzoeken. Je beslist zelf of je deelneemt of niet.

Meer info over het bevolkingsonderzoek

Centrum voor Kankeropsporing: 
0800 60160 (tussen 9u00 en 12u00 en tussen 13u00 en 16u00)
info@bevolkingsonderzoek.be

Gepubliceerd op woensdag 1 maart 2023 7.00 u.