Opgeleid tot held: reanimatiecursus voor alle zesdejaars

Voor het tweede jaar op rij hebben alle leerlingen uit het zesde jaar van de zeven Zaventemse basisscholen een reanimatiecursus gevolgd. Hartfalen herkennen, de hulpdiensten correct briefen en de reanimatie opstarten… de zowat 150 tieners kunnen levens redden!

Max De Zwaef van Reanimatie Op School voelde bij alle zesdejaars in Zaventem veel verantwoordelijkheidszin om te helpen in een noodsituatie. DeLokaal bestuur Zaventem

“Het bijzondere aan deze leeftijd is dat ze zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid. Ze ervaren dat ze zélf een belangrijke rol kunnen spelen in een levensbedreigende situatie”, zegt Max De Zwaef van Reanimatie Op School. De organisatie kwam de voorbije weken langs in alle basisscholen in Zaventem voor een reanimatiecursus. “We laten de jongeren kennismaken met de eerste hulp in geval van een noodsituatie. Hoe merk je dat iemand een hartinfarct krijgt? Welke informatie geef je door aan de noodcentrale 112? Hoe ga je aan de slag met een AED-toestel?”

Ook de zesdejaars van VBS Sint- Lambertus in Nossegem leerden hoe je een hartmassage toedient.Lokaal bestuur Zaventem

Vervolgens kwam ook de hartmassage zelf aan bod. En dat die zeer intensief is, hebben de tieners aan den lijve ondervonden. Een meettoestel registreerde bovendien nauwgezet de positie van de handen op de borstkas, de druk en de snelheid van de borstcompressies. “Enkel de beademing van het slachtoffer komt in het zesde leerjaar nog niet aan bod. Dat is voor de vervolgcursus in het secundair onderwijs, want de kinderen krijgen in elke graad een opfrissing van de reanimatiecursus met de nodige uitbreiding.”

De directeurs van de zeven Zaventemse basisscholen ontvingen het kwaliteitslabel ‘Hartveilige School’.Lokaal bestuur Zaventem

De reanimatiecursus op school past binnen de erkenning van Zaventem als Hartveilige Gemeente. De directeurs van de zeven basisscholen mochten op 2 februari een kwaliteitslabel in ontvangst nemen met twee hartjes, symbool voor de cursussen reanimatie die dit en vorig jaar werden gegeven. Proficiat aan de Vrije Basisscholen van Nossegem en Sterrebeek, de gemeentescholen van Zaventem, Sint-Stevens-Woluwe en Sterrebeek, ZAVO en GO! basisschool De Vleugel in Zaventem!

Gepubliceerd op woensdag 22 februari 2023 17.22 u.