Start project boekentillen

Gemeente Zaventem start in samenwerking met de bibliotheek van Zaventem en het Buurtwerk een project rond boekentillen. Doel is om dit jaar in alle vier de deelgemeenten een boekentil te plaatsen.

In de voortuin van Buurthuis MoZaïek aan de Olmenstraat 75 werd de eerste boekentil ingehuldigd.

Zo’n boekentil is een minibibliotheek, ter beschikking van de buurtbewoners. Het project werkt met een ruilsysteem. Onder het motto ‘neem of geef een boek’ willen we buurtbewoners de kans geven om op een laagdrempelige manier te lezen. Met de boekentil kan je iemand blij maken met een boek dat jij al hebt gelezen en omgekeerd, een win-win dus. Er zijn twee planken per boekentil: de onderste voor kinderen en de bovenste voor volwassenen.

Het doel van de boekentillen is om dynamiek in de wijk te brengen. Mensen hebben een extra doel om een wandeling te gaan maken en het is een tof gespreksonderwerp. Bovendien werkt dit project verbindend, omdat we aan de hand van de boekentillen ook (voorlees)momenten kunnen organiseren. Tevens is het een stimulans om te lezen in het Nederlands. Niet alleen is het heerlijk om in een boek te duiken en compleet te ontsnappen aan de realiteit, je hebt er later in je leven ook profijt van.

Per boekentil is er een meter en/of peter die de boekentil regelmatig komt nazien op properheid en of er voldoende aanbod is. Hij of zij kan ook helpen om leesactiviteiten te bevorderen in de buurt.
De bibliotheek van Zaventem steunt het project, maakt mee promotie en levert waar nodig boeken om de boekentillen aan te vullen.
De boektentil werd gemaakt door de gemeentelijke Technische Dienst en een aantal vrijwilligers van Buurtwerk Zaventem-Noord. Een woord van dank naar hen toe!

Iedereen is welkom om regelmatig een boek te komen afhalen of brengen. Kom zeker eens langs! 

Gepubliceerd op dinsdag 23 februari 2021 17.00 u.