Strijd tegen darmkanker: we komen naar je toe!

Darmkanker? Nee bedankt! Met een stoelgangtest zorg je er alvast voor dat een eventuele kanker snel gevonden wordt. En toch laat nog niet de helft van de 50-plussers in Zaventem zich testen. Dat kan beter en dus komen we naar je toe!

In Vlaanderen krijgen alle 50- tot 74-jarigen om de twee jaar een gratis testkit in de bus waarmee ze een staaltje van hun stoelgang kunnen nemen voor analyse. Dat is heel belangrijk, want wie ouder is dan 50 heeft een verhoogde kans op dikkedarmkanker.

In Zaventem stuurt amper 47,3% van de betrokken doelgroep effectief een staal op voor onderzoek. Geen goede totaalscore, maar binnen de gemeente zijn er enkele wijken die een opvallend lage responsgraad behalen. We gaan dus aan de slag met specifieke acties in deze wijken. Samen met eerstelijnszone Druivenstreek, buurtwerk SAAMO en Mozaïek, Logo Zenneland, Samana, het Agentschap Zorg en het Centrum voor Kankeropsporing zoeken we uit waarom mensen al dan niet meedoen aan de screening. 

We komen naar je toe!

In het najaar verschijnen we op volgende evenementen mét een gezonde verrassing:

  • Zaterdag 16 september tijdens de avondmarkt in de Vilvoordelaan. Daar geven we jou graag informatie én een verrassing als jij het juiste antwoord kan geven op de gestelde quizvraag.
  • Woensdag 4 oktober toeren we samen met Samana rond in Sint-Stevens-Woluwe met de koffiekar! Je kan dan vragen stellen over de screening en genieten van een verrassing.
  • Tot slot supporteren we mee op de voetbalderby tussen SK. Nossegem en KV Woluwe-Zaventem op zondag 5 november.

Kan je er niet bij zijn maar wil je meer info? 

  • Bel naar de gratis infolijn op 0800 60 160.
  • Lees de informatiefolders (in acht verschillende talen!) die je vanaf oktober vindt bij alle huisartsen en apothekers.
  • Neem contact op met onze sociale dienst.
Gepubliceerd op vrijdag 25 augustus 2023 10.04 u.