Trage wegen

Trage wegen zijn wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Het is een verzameling van veldwegen, jaagpaden, vroegere treinbeddingen, holle wegen, bospaden en doorsteekjes die een dicht netwerk vormen waar zachte weggebruikers op een aangename manier kunnen fietsen en wandelen.

Ze zijn niet toegankelijk zijn voor autoverkeer, worden vooral gebruikt door wandelaars en fietsers én zijn overal te vinden. Trage wegen zijn belangrijk voor lokale recreatie en ontspannen mobiliteit. Maar ook voor veilige verplaatsingen. Bovendien hebben ze vaak een historische of culturele meerwaarde én ze helpen planten en dieren overleven in dorpen en steden.

Samen met Trage Wegen vzw zetten we een onderbouwd trage wegenplan op poten.Eerste stap hierbij is alle mogelijke trage wegen in kaart te brengen, zodat we weten wat mogelijk en wenselijk is. U kan helpen bij deze klus! Want niemand anders weet de lokale paden en wegels beter te vinden.

Op 19 april 2022 vond hiervoor het eerste publieke startmoment voor trage wegen in Zaventem plaats. Trage Wegen vzw gaf een korte inleiding in het projectverloop en gaf een demonstratie hoe je aan de slag kan om zelf trage wegen te inventariseren met een gloednieuwe app. 

Bijna de helft van het werk is al verdeeld onder de eerste enthousiaste deelnemers. Wie nog benieuwd is naar het talrijke wandel- en fietsplezier in de buurt nodigen we uit om ook op pad te gaan en de trage wegen in Zaventem mee op de kaart te zetten.

Het grondgebied is opgedeeld in 39 vakjes van een km². Daarvan zijn er al 17 verdeeld. De overige 22 wachten nog op nieuwe wandelexperts of nieuwsgierige inwoners die de eigen woonomgeving nog beter willen leren kennen.

Wil jij ook graag mee aan de slag en ben je benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?
Neem dan alvast een kijkje op de website van Trage Wegen:  https://tragewegen.github.io/inventariseren_myobs/

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan?

  • Een smartphone of tablet met besturingssysteem Android
  • De applicatie My Obs, gratis te downloaden in de Google Play Store.
  • Een handleiding voor op het terrein (digitaal of geprint op A4), te downloaden via de website.
  • De gekozen vakjes geprint als oriëntatiepunt op het terrein. Deze zijn af te halen bij Berdien De Muylder Steenokkerzeelstraat 56

Contact & openingsuren

Dienst Mobiliteit

Adres
Steenokkerzeelstraat 56 , 1930 Zaventem
Tel.
02 717 89 41
mobiliteit@zaventem.be
Openingsuren
Vandaag
Nu gesloten
op afspraak 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:00
Morgen
Gesloten
Meer openingsuren Dienst Mobiliteit