Van Dyckjaar 2021

2021 was een cultureel hoogtepunt met een heus “Van Dyckkjaar”. Het was dan precies 400 jaar geleden dat Antoon Van Dyck in Zaventem het schilderij 'Sint Maarten deelt zijn mantel' schilderde in opdracht van baron de Boisschot. Het schilderij is nog steeds te bewonderen in de Sint-Martinuskerk.

Achtergrond

Dit artistieke hoogstandje van de grote Vlaamse Meester Van Dyck was bovendien een liefdesverhaal volgens de legende 'Het Meisje van Zaventem'. Antoon zou erg verliefd geworden zijn op Isabella Van Ophem, de dochter van de drossaard van Zaventem, toen hij te paard onderweg was naar Italië. De romance werd oorspronkelijk het verhaal van een operette die nadien werd herschreven en uitgebreid naar een opera/musical die werd opgevoerd in Zaventem in 1999. In 2018 werd het verhaal ook gebracht in de vorm van een poppentheater 'Het schoonste Meisje van Zaventem'.

Activiteiten

Dit jubileum werd gevierd met allerhande festiviteiten en originele evenementen. De cultuurdienst brainstormde samen met de Van Dijckkring, de cultuurraad en de dorpsraad en bedacht activiteiten om een heel jaar lang de Zaventemnaren te plezieren, zoals:

  • een verkiezingsquiz om twee culturele ambassadeurs voor Zaventem te verkiezen: een Meisje van Zaventem en een Antoon Van Dijck, die gedurende het feestjaar deze twee figuren tot leven brachten door overal in beeld te komen wanneer er speciale en officiële momenten plaatsvonden rond het thema Van Dijck.
  • Allerlei tentoonstellingen
  • Een kunstboek met werk van Zaventemse kunstenaars.
  • Een taferelenwandeling met scènes uit 'Het Meisje van Zaventem', met figuren gekleed in de stijl van 1600. Inwoners en verenigingen werkten hieraan mee.
  • De MAKkers, onze brouwersvrienden uit Sterrebeek, ontwikkelden een Van Dijckbier.
  • De twee reuzen Antoon en Isabella waren uiteraard ook van de partij bij de vele activiteiten van 2021.

Met de medewerking van...

Voor de organisatie van zo’n feestjaar waren uiteraard heel wat helpende handen nodig: verenigingen, creatievelingen, handige Harry’s en creatief en organisatorisch talent ondersteunden de organiserende cultuurdienst. Waarvoor dank!