Van Dyckjaar 2021

2021 wordt een cultureel hoogtepunt met een heus “Van Dyckkjaar”. Het is dan precies 400 jaar geleden dat Antoon Van Dyck in Zaventem het schilderij “Sint Maarten deelt zijn mantel” schilderde in opdracht van baron de Boisschot. Het schilderij is nog steeds te bewonderen in de Sint Martinuskerk.

Achtergrond

Dit artistieke hoogstandje van de grote Vlaamse Meester Van Dyck was tevens een liefdesverhaal volgens de legende “Het Meisje van Zaventem”. Antoon zou namelijk zwaar verliefd geworden zijn op Isabella Van Ophem, de dochter van de drossaard van Zaventem, toen hij te paard onderweg was naar Italië . Deze romance werd oorspronkelijk het verhaal van een operette die nadien werd herschreven en uitgebreid naar een opera/musical die werd opgevoerd in Zaventem in 1999. In 2018 werd het verhaal nog eens bewerkt naar een poppentheater “Het schoonste Meisje van Zaventem”.

Activiteiten

Dit jubileum moet dus absoluut gevierd worden met allerhande festiviteiten en originele evenementen. De cultuurdienst brainstormde samen met de Van Dijckkring, de cultuurraad en de dorpsraad om activiteiten te bedenken waarmee we een heel jaar lang de Zaventemnaars kunnen plezieren! We lichten al een tipje van de sluier:

  • Er wordt een verkiezingsquiz georganiseerd om twee culturele ambassadeurs voor Zaventem te verkiezen: een Meisje van Zaventem en een Antoon Van Dijck, die gedurende het feestjaar deze twee figuren tot leven brengen door overal in beeld te komen wanneer er speciale en officiële momenten plaatsvinden rond het thema Van Dijck.  Ben je tussen 18 en 25j oud en wil je graag meedoen met een ludieke quiz op 27 februari, neem dan nu contact op de cultuurdienst. Er zullen mooie prijzen te winnen zijn.
  • Allerlei tentoonstellingen
  • Een kunstboek met Zaventemse kunstenaars. Kunstenaars kunnen nog altijd contact opnemen met de cultuurdienst.
  • Een taferelenwandeling met scènes uit “Het Meisje van Zaventem”, met figuren gekleed in de stijl uit 1600. Ook als je hier wil aan meewerken, individueel of met je vereniging, schrijf je dan meteen in via de cultuurdienst.
  • De MAKkers, onze brouwersvrienden uit Sterrebeek staan in de startblokken om een Van Dijckbier te ontwikkelen.
  • Onze twee reuzen Antoon en Isabella zullen uiteraard ook van de partij zijn bij de vele activiteiten van 2021.

Oproep

Voor de organisatie van zo’n feestjaar zijn er uiteraard heel wat helpende handen nodig en daarom doen we graag een beroep op verenigingen, creatievelingen, handige Harry’s en creatief en organisatorisch talent om de organiserende cultuurdienst te ondersteunen.

Wie graag deel uitmaakt van een werkgroep om te brainstormen of allerlei ideeën vorm te geven kan contact opnemen met de cultuurdienst. Ook verenigingen zullen onmisbaar zijn en kunnen nu al aangeven dat ze interesse hebben om deel te nemen aan één of meerdere activiteiten. We denken dan vooral aan toneelgroepen, koren, muziekverenigingen… maar iedereen is van harte welkom!