Vrijwilliger in de kijker

In Zaventem zijn tientallen vrijwilligers regelmatig in de weer voor mede-inwoners of het goed doel. Vrijwilligerswerk kan gaan van koffieschenken in een woonzorgcentrum over Nederlands oefenen, vervoer verzorgen of meehelpen in het cultuurcentrum.
Om je een beeld te geven van wat vrijwilligerswerk voor Gemeente en Sociaal Huis Zaventem kan inhouden, plaatsen we regelmatig een vrijwilliger in de kijker.

Heb je zin om mee te vrijwilligen?

Bekijk de vacatures voor vrijwilligerswerk in Zaventem 

Lili varieert haar taken in het woonzorgcentrum

Toen bleek dat Lili D’heedene (61 jaar) omwille van gezondheidsredenen niet langer kon meedraaien in het normaal economisch arbeidscircuit, besloot ze op zoek te gaan naar een nieuwe tijdsbesteding. “Voor mij was het heel belangrijk om mij nuttig te maken,” zo vertelt Lili. “Ik was er rotsvast van overtuigd dat ik ondanks mijn beperking nog veel kon betekenen voor de maatschappij.”

Haar overtuiging werd bewaarheid toen ze in 2013 in contact kwam met Christa Switten van woonzorgcentrum (WZC) Trappeniers. Christa is verantwoordelijk voor de vrijwilligerswerking en was meteen in de wolken toen Lili haar diensten aanbood. “Onze vrijwilligers vormen één van de pijlers van onze werking,” vertelt Christa, “niet alleen bezorgen ze onze bewoners een fijne tijd, maar ze draaien ook mee in de dagelijkse werking van ons WZC.”

Lili en Christa staken de koppen bij elkaar en gingen op zoek naar een takenpakket dat beantwoordde aan de interesses en talenten van Lili. “Ik heb behoefte aan variatie, ben sociaal ingesteld maar houd ook van rustige activiteiten. En ook mijn creativiteit wil ik graag de vrije loop laten, dat is immers één van mijn grootste troeven.”

Of het gelukt is om een leuke mix van taken samen te stellen? “En of,” glimlacht Lili. “Ik ben verantwoordelijk voor de decoratie in de cafetaria en ben voortdurend op zoek naar leuke knutselideetjes. Soms sta ik ook achter de bar maar even goed verzorg ik regelmatig het onthaal. Die afwisseling maakt het zo leuk. Het is ook fijn dat ik af en toe wat gas kan terugnemen, wanneer ik wat meer behoefte heb aan rust. Iedereen heeft daar begrip voor en dat is een fijn gevoel.”

Hoe het gesteld is met de camaraderie tussen de vrijwilligers? Lili glundert: “Het is geweldig om te merken dat er echte vriendschapsbanden voor het leven gesmeed worden. We gaan soms samen op stap en staan voor elkaar klaar als het wat minder gaat. Maar er wordt vooral heel veel gelachen. Ook met het personeel heb ik een goede band, zij zijn altijd even vriendelijk en waarderen onze inzet enorm.”

Over waardering gesproken, hoe zit het daarmee? Lili straalt: “Het is geweldig om te merken hoezeer ons werk geapprecieerd wordt. We worden vaak in de bloemetjes gezet met een kaartje en een cadeautje. Bovendien wordt er regelmatig een brunch of een ander eetfestijn georganiseerd. We mogen dan letterlijk niets doen, we schuiven aan tafel en worden tot in de puntjes bediend. Heerlijk is dat.”

Het lijkt alsof Lili iedereen wil aanmoedigen om vrijwilliger bij WZC Trappeniers te worden? “Zeer zeker”, beaamt ze, “we zijn altijd op zoek naar helpende handen en er is echt voor elk wat wils. Er worden allerhande activiteiten georganiseerd, dat gaat van muziek en dans over feestmaaltijden tot knutselen en gezelschapsspelletjes. En dan zijn er nog de wandelingen, het fietsen en de uitstappen, het voorlezen, een rijdend winkeltje, maaltijdbegeleiding en de cafetaria. We hebben ook dieren die verzorgd moeten worden. Bovendien mogen vrijwilligers altijd met nieuwe ideeën komen, ook dat wordt enorm gewaardeerd. Kortom, iedereen welkom en tot gauw!” 

Voel je het kriebelen?

Heel fijn! Contacteer Christa Switten op tel. 02 716 32 73 of stuur een mail naar christa.switten@zaventem.be. Ongetwijfeld vinden jullie samen de geknipte vrijwilligersuitdaging voor jou! Je kan hierbij rekenen op een onkostenvergoeding, verzekering en professionele omkadering. Tot binnenkort?