Vrijwilliger in de kijker

In Zaventem zijn tientallen vrijwilligers regelmatig in de weer voor mede-inwoners of het goed doel. Vrijwilligerswerk kan gaan van koffieschenken in een woonzorgcentrum over Nederlands oefenen, vervoer verzorgen of meehelpen in het cultuurcentrum.
Om je een beeld te geven van wat vrijwilligerswerk voor Gemeente en Sociaal Huis Zaventem kan inhouden, plaatsen we enkele vrijwilligers in de kijker.

Heb je zin om mee te vrijwilligen?

Bekijk de vacatures voor vrijwilligerswerk in Zaventem 

Vrijwilligers kleuren de dag in wzc Trappeniers

In woonzorgcentrum Trappeniers werken personeel en vrijwilligers nauw samen om de 99 bewoners een boeiende dag en aangename leefomgeving te bieden. Christa Switten, medewerker sociale dienst, coördineert de vrijwilligerswerking en licht toe waarom Trappeniers volop de vrijwilligerskaart trekt: “Kwaliteitsvolle zorg vergt vele handen. Onze vrijwilligers zorgen voor die extraatjes die voor onze bewoners het verschil maken en hun dag helpen in te kleuren. Hun inzet is onmisbaar.”

“Ons woonzorgcentrum kan rekenen op een hecht team van 50 vrijwilligers, stuk voor stuk kanjers die sociale voeling combineren met passie en gedrevenheid. In 2019 liep hun gezamenlijke engagement op tot maar liefst 4.712 uur, om evidente redenen werd dit cijfer in 2020 drastisch gereduceerd. Elkeen kiest hoe ver zijn of haar inzet reikt, dit varieert van meermaals per week tot enkele keren per jaar. Ook het takenpakket wordt volledig afgestemd op individuele interesses en mogelijkheden.”

Binnen de muren van het WZC Trappeniers zijn er tal van opportuniteiten voor vrijwilligers: begeleiding bij workshops, filmvoorstellingen, wafelbak, schoonheidssalons, kwissen, burenbezoek, concerten, voorlezen, cafetaria, bingomiddagen … Uiteraard kunnen zij ook zelf met ideeën komen om  de bewoners een fijne tijd te bezorgen.

Ook voor buitenactiviteiten doet WZC Trappeniers graag beroep op de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Wandelingen, begeleiding naar de markt, bij uitstappen en ziekenhuisconsultaties behoren vanzelfsprekend tot de mogelijkheden. Maar er zijn ook de ritten met elektrische riksja’s, waarbij bewoners in duo of alleen in tweewielige karretjes worden meegevoerd door een fietser.

Zo besloot Chris Lodewijckx (65) voormalig kinesist in het woonzorgcentrum, na zijn pensioen om de bewoners regelmatig riksja-gewijs mee te voeren. “Ik krijg hier zoveel voldoening van”, vertelt Chris. “De bewoners zijn zichtbaar gelukkig als ik langs hun favoriete plekjes rijd. Als ze bekende gezichten zien, stop ik zodat ze een praatje kunnen maken. Het doet hen zo goed om de wind in hun haren te voelen.”

Niet zelden ontstaan vriendschappen voor het leven tussen de vrijwilligers. Ron Meijer (65) en Georges Sortet (64) kunnen het uitstekend met elkaar vinden, ze ontdekten elkaar tijdens de riksjaritten. “In pre-coronatijden stond ik soms achter de bar maar dit jaar beperkte mijn inzet zich tot wandelen en fietsen”, licht Ron toe. “Tijdens de fietsuitstappen pik ik telkens veel nieuwtjes op en ook mijn conditie vaart er wel bij. Zodra het weer het toelaat, gaan we er opnieuw tegenaan.”

Ook Georges is enthousiast: “Ik raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen. Het helpt om sociaal en actief te blijven, je kan echt het verschil maken en krijgt er veel dankbaarheid voor terug. Ook vanuit het woonzorgcentrum is men zeer blij met onze inzet, we vormen echt een meerwaarde voor de werking. Ik hoop trouwens dat als ik later in het woonzorgcentrum verblijf, anderen mij ook op sleeptouw zullen nemen.”

Voel jij het kriebelen?

Heel fijn! Contacteer Christa Switten op tel. 02 716 32 73 of stuur een mail naar christa.switten@zaventem.be. Ongetwijfeld vinden jullie samen de geknipte vrijwilligersuitdaging voor jou! Je kan hierbij rekenen op een onkostenvergoeding, verzekering en professionele omkadering. Tot binnenkort?