Vrijwilliger in de kijker: Buurtwerk Zaventem-Noord

Bij Buurtwerk Zaventem-Noord zijn vrijwilligers de bouwsteen van de buurtwerking; zij zetten hun talenten uit vrije wil in voor de buurt en zorgen voor een ongedwongen sfeer. Enkelen van hen komen hier aan het woord, maar ook de andere vrijwilligers zijn we heel erg dankbaar!

William: “Met Buurtwerk Zaventem-Noord zetten we ons in voor een positieve sfeer in de buurt. Op de foto zie je mij bij een regenton. Deze heb ik samen met een andere vrijwilliger geïnstalleerd, zodat de buurtwerking water kan recupereren voor zijn eigen plantjes. Zo besparen we water uit de kraan en dragen wij op kleine schaal bij aan duurzaamheid!”

“Daarnaast maak ik graag eten klaar in de keuken van het buurthuis. Ik vind het fijn om mijn kookkunsten te delen met anderen en waar mogelijk koken we samen. Wat het koken betreft: in het buurthuis trof ik een tijdje geleden een receptenboekje van Fedasil aan. Hierin zag ik een schitterende opportuniteit om met vluchtelingen, hun begeleiders én onze buurt een gezamenlijk kookproject te organiseren. Inmiddels is dit van start gegaan en wekelijks komen er lekkernijen uit de hele wereld op tafel in Buurthuis MoZaïek.”

Liliane: “Voor mij is het buurthuis een veilige plek waar ik mezelf kan zijn. Een tijd geleden voelde ik me niet zo goed, omdat ik problemen had. Nu gaat het wat beter. Omdat ik in het buurthuis ook wat kan helpen door mee te denken over de activiteiten en te helpen bij de huishouding, voel ik me erkend en dat geeft me kracht.”

Het Buurthuis is niet alleen een plek waar tal van mensen samenkomen om te tuinieren, te koken, spelletjes te spelen en vele andere activiteiten. Je kan er ook terecht voor een babbel met het CAW, OCMW of Elk Zijn Huis of voor hulp met je papieren.

Hans, Guy, Ivonne, Dany, Jacqueline, Dirk: de vrijwilligers van Koffie en formulieren

“De mensen komen aankloppen met een specifieke vraag, maar het fijne is dat het niet enkel gaat over de formulieren. Het gaat ook over het op het gemak stellen van de mensen, een babbeltje slaan, het gezellig samen napraten, de huiselijke sfeer. Het doet deugd om de dankbaarheid in de ogen van de mensen te zien nadat je ze hebt kunnen ondersteunen! Dan zeg je in jezelf: “Mijn dag is goed.” Het is een wisselwerking tussen deze dankbaarheid en onze hulp. Dat geeft voor beide partijen energie. Je werkt probleemoplossend, zo krijgt de hulpvrager weer hoop en kracht. Dit is dan weer verrijkend voor de vrijwilliger.”

Ook buitenshuis is het Buurtwerk actief: circus en koor met de kinderen, samen eten en ontspannen op de buurtpleintjes, mozaïeken, muurschilderingen … Er is dus voor elk wat wils! 

Ben je benieuwd, gemotiveerd of heb je zelf ideeën? Spring gerust eens binnen of geef een seintje!

Buurthuis Mozaïek, Olmenstraat 75
Openingsuren: elke maandag en dinsdag van 08u30-16u00.
Mark Peters: 0492 33 03 29, mark.peters@saamo.be
Noémie Peeters: 0491 15 10 16, noemie.peeters@saamo.be
Facebook: buurtwerk Zaventem-Noord

Zin om te 'vrijwilligen'?

Heel fijn! Contacteer Christa Switten op tel. 02 716 32 73 of stuur een mail naar christa.switten@zaventem.be. Ongetwijfeld vinden jullie samen de geknipte vrijwilligersuitdaging voor jou! Je kan hierbij rekenen op een onkostenvergoeding, verzekering en professionele omkadering. Tot binnenkort?

Gepubliceerd op vrijdag 1 juli 2022 11.34 u.