Vrijwilliger in de kijker: Firdaous Elmerabet helpt zowat overal en altijd!

Noem een dag in de week en Firdaous Elmerabet staat klaar voor onze diensten. Voor het Huis van het Kind werkt ze mee aan de Babybabbels en het ZON-project (cursussen Nederlands voor anderstaligen). Voor Buurtwerk Zaventem-Noord helpt ze bij een heleboel verschillende activiteiten.

Firdaous is afkomstig uit Marokko en woont sinds 2019 in Zaventem. Ze spreekt Arabisch, Spaans, Frans en haar Nederlands verbetert snel. Met haar vrijwilligerswerk voor de gemeentelijk diensten zet Firdaous zich in voor anderen, kan ze haar eigen talenten ontwikkelen en oefent ze dagelijks haar Nederlands.

Firdaous heeft een sterke wil om anderen te helpen en kan goed organiseren. Zo won ze snel het vertrouwen van onze diensten en kan ze zelf dingen in handen nemen. Nog een troef: ze heeft een groot netwerk van allerlei mama’s die ze kan bereiken om nieuwe initiatieven uit te werken. Bij de buurtwerking ontpopte Firdaous zich tot het creatieve brein van een aantal workshops. Ze nam het voortouw met talloze succesvolle ideeën. Ze deelt haar creativiteit dan ook graag met anderen.

Hoe en waarom ben je aan vrijwilligerswerk begonnen?
Ik doe niets liever dan mensen helpen en ik wil mijn Nederlands blijven verbeteren. Vrijwilligerswerk is hier ideaal voor. In 2019 ging ik met mijn zoontje naar de Babybabbels. Omdat ik hier geen familie heb, wou ik zo mijn Nederlands oefenen en anderen leren kennen. Nu mijn kinderen naar school gaan en te oud zijn voor de Babybabbels, wil ik de hulp en voldoening die ik er kreeg,  teruggeven aan anderen. Ik weet hoe mama’s die naar de Babbybabbels gaan zich voelen. Ik begrijp hun situatie en het is fijn om er voor hen te zijn en met hen in contact te blijven. Ik ben ook erg graag bezig met kinderen en baby’s. Bij de Nederlandse lessen van ZON verliep het gelijkaardig. Enerzijds ben ik er student en anderzijds help ik bij de opvang van de kinderen. Ook hier vind ik het fijn om te kunnen teruggeven. 

En je vrijwilligerswerk bij Buurtwerk Zaventem-Noord?
Dat ben ik gestart toen mijn dochter naar school begon te gaan. Ik had opeens meer tijd en wou die dan ook snel opvullen. Mark (van de buurtwerking) kwam eens langs bij de Babybabbels en ik sprak hem onmiddellijk aan over de mogelijkheden. Nu help ik ook in Buurthuis Mozaïek en in de buurt bij veel uiteenlopende, leuke activiteiten: een Ramadanworkshop, een Iftar (eerste maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan), couscous koken met de Babybabbels, de Langste Tafel en nog heel wat andere workshops. Ook in mijn vrije tijd probeer ik anderen steeds te helpen. Ik zoek met hen uit aan welke activiteiten ze kunnen deelnemen of waar ze terecht kunnen voor hulp bij bepaalde vragen.

Hoe komt het dat je zo creatief bent?
Ik ben opgegroeid in een creatieve familie. Mijn oom, mijn man en anderen in mijn schoonfamilie zijn schilders. Mijn twee broers zijn model en mijn vader en ikzelf zijn naaiers. Wanneer ik creatief bezig ben, verdwijnt alle stress. Ik fleur ervan op. Het voelt niet als een taak, maar als ontspanning. Als ik geen vrijwilligerswerk doe, ben ik thuis aan het naaien of knutselen met mijn kinderen.

Waar droom je nog van?
Ik hoop later iets te kunnen doen met mijn creativiteit. Door mijn vrijwilligerswerk heb ik ontdekt dat ik er goed in ben en er beter in wordt. Het heeft me ook geholpen om me zekerder te voelen in wat ik doe en in de omgang met anderen. Ik sta klaar om met nieuwe initiatieven te helpen! 

Gepubliceerd op woensdag 5 juli 2023 11.56 u.