Vrijwilliger in de kijker: Guy Vanheyste oefent Nederlands met anderstaligen

Op 5 december 2023 is het de Internationale dag van het Vrijwilligerswerk. Ook bij ons lokaal bestuur kan je aan de slag als vrijwilliger. Zoals Guy Vanheyste uit Sterrebeek. In Café Combinne voert hij boeiende gesprekken met anderstaligen. Nederlands oefenen in een ongedwongen sfeer is het doel!

Je doet al langer vrijwilligerswerk?

Na mijn pensioen ben ik gestart als vrijwilliger bij Plan International Belgium. Ik doe dit nog steeds met veel plezier (deelnemen aan events, schoolbezoeken om jongeren bewust te maken van onze werking in verschillende werelddelen …). Als Plan-ouders ondersteunen we momenteel een jong meisje in Paraguay, Maria Luz. Dankzij onze maandelijkse bijdrage krijgt ze betere kansen, toegang tot onderwijs en tal van andere mogelijkheden.

Hoe was je kennismaking met Café Combinne?

Een drietal jaar geleden informeerde ik om te mogen werken als vrijwilliger bij Café Combinne. Ik had een kennismakingsgesprek met Maria, de coördinator van het project. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk, ik had meteen zin om erin te vliegen!

Wat spreekt je zo aan bij Café Combinne?

Bij Café Combinne ontmoet je mensen uit verschillende landen die hier om verschillende redenen wonen en zich willen inburgeren. Hen de kans geven om de lessen Nederlands in de praktijk om te zetten, vind ik een nobel doel. Iedere dinsdagnamiddag enkele uurtjes met deze mensen praten en discussiëren geeft me heel veel voldoening. Ik leer ook heel veel van hen.

Je sloot er ook echte vriendschappen?

De afgelopen jaren waren echt een openbaring. Je hoort hoe mensen hier verzeild geraakt zijn en er alles aan doen om zelf, maar vooral voor hun kinderen, een nieuw leven op te bouwen, weg van oorlog en repressieve regimes. Net zoals sommige van onze grootouders deden tijdens de wereldoorlogen. Wanneer je je openstelt voor de verhalen van deze mensen en hen probeert te begrijpen, openen hun deuren zich en zie je met verwondering hoeveel vorderingen ze maken om zich te integreren. De Nederlandse taal is daar het perfecte medium voor! Ik kan het iedereen aanraden. Je krijgt een andere kijk op de zaak en dat is een goed middel tegen frustraties.

Word ook vrijwilliger bij Café Combinne!

Voer je graag boeiende gesprekken in je vrije tijd? Leer je graag de verhalen achter de mensen kennen? Café Combinne is de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vriendschappen te sluiten!

Wanneer?

Elke eerste en derde dinsdag van de maand van 13u tot 15u

Waar?

Integratiedienst Quinkenstraat (achter de sporthal in de Steenokkerzeelstraat) 1930 Zaventem

Inschrijven?

Niet nodig, iedereen is welkom!

Ontdek hier andere vacatures voor vrijwilligerswerk in Zaventem

Gepubliceerd op woensdag 1 november 2023 11.56 u.