Vrijwilliger in de kijker: Jean-Paul Cravillon bij de Spelotheek

De verhuis naar de nieuwe locatie aan de Stationsstraat 26 is achter de rug. Het team van de Spelotheek, die uitsluitend op vrijwilligers draait, heeft intussen al het speelgoed een nieuwe plek gegeven. Eén van de vertrouwde gezichten in de Spelotheek is dat van Jean-Paul Cravillon uit Sterrebeek.

Zelf gepassioneerd door modelspoorbanen aarzelde hij geen seconde toen de gemeente Zaventem in 2016 een oproep lanceerde. “De spelotheek is opgericht om kinderarmoede in de gemeente aan te pakken. Met behulp van subsidies van de Vlaamse Overheid kocht de gemeente speelgoed aan om vervolgens uit te lenen. Om de spelotheek te beheren zocht de gemeente vrijwilligers. Op de eerste vergadering daagden we met een vijftiental personen op. Sindsdien ben ik coördinator van de spelotheek”.

Al zeven jaar lang kan Jean-Paul rekenen op een vaste ploeg van tien gemotiveerde vrijwilligers. Ze zorgen er niet alleen voor dat de spelotheek verschillende dagen per maand open is, de vrijwilligers omschrijven ook al het speelgoed piekfijn in de digitale catalogus. Zo kan je per leeftijdscategorie snel en makkelijk kijken welke gezelschapsspelletjes, puzzels, bouwpakketten, enzovoort beschikbaar zijn. “Ik wil deze gelegenheid dan ook grijpen om alle medevrijwilligers te bedanken voor hun inzet, dienstbaarheid en beschikbaarheid. Ieder van ons besteedt een deel van de vrije tijd aan een maatschappelijk project. Dat getuigt van veel  burgerzin.”

Jean-Paul houdt bij zijn vrijwilligerswerk het initiële doel van de spelotheek sterk voor ogen. “Er is in Zaventem een betrekkelijk grote kinderarmoede. We hebben heel wat klanten, maar het zou me meer tevreden stellen als we kansarme gezinnen beter zouden bereiken. Ondanks de vele promotiecampagnes in de scholen, via de maatschappelijke assistenten en andere kanalen, maken te weinig gezinnen in moeilijkheden gebruik van de uitleendienst.”

Vrijwilligerswerk ligt Jean-Paul nauw aan het hart. Naast zijn engagement in de spelotheek is hij ook actief in het museum van de Koninklijke Cadettenschool. En dat is geen toeval, want de burgerlijk ingenieur, gediplomeerd aan de Koninklijke Militaire School, blikt terug op een rijke loopbaan van 44 jaar als officier bij de Belgische Defensie. “De maatschappij heeft me veel kansen gegeven tijdens mijn professionele loopbaan. Ik vind het daarom niet meer dan normaal om iets terug te geven. Gezien mijn achtergrond, kan ik mijn expertise in beheer en organisatie nu toepassen in mijn vrijwilligerswerk in de Spelotheek. Daarbovenop is het ook een leuke manier om je kennissenkring te verruimen. Ik ben nu 76, maar hoop nog een aantal jaren ten dienste te staan van mijn medeburgers.”

Gepubliceerd op dinsdag 1 november 2022 11.56 u.