Vrijwilliger in de kijker: Jean-Paul van CC De Factorij

Achter CC De Factorij staat een grote en geëngageerde vrijwilligersploeg. Zij zijn het kloppende hart van het cultuurcentrum. Een zestigtal vrijwilligers zorgt ervoor dat iedere filmvertoning, school- of avondvoorstelling, zondags ontbijtje of feestelijke festivaldag vlot verloopt.

CC De Factorij blies onlangs vijf kaarsjes uit. Vrijwilliger Jean-Paul Camerlinckx (JP voor de vrienden) was er van dag één bij. Sterker nog, hij was er al bij vóór het gebouw er stond. “Ik heb het hele parcours mee kunnen volgen. Zodra de plannen er waren in de gemeente heb ik de bouw van dichtbij gevolgd. Vooral de culturele invulling wekte mijn interesse. Ik was erbij op de bezoekdagen en op Open Wervendag. Ik heb zelfs de afbraak van de Suchardfabriek gezien.

Van in het begin is er een hele goede band tussen de vrijwilligers onderling én met de vaste Factorijploeg. Dat maakt het voor mij zo leuk om hieraan mee te werken. Het is een familie geworden. Iedereen heeft zijn plekje in het geheel en dat is zo mooi.

De vaardigheden van de vrijwilligers doen het CC ook groeien. We versterken elkaar. Het is daarom ook belangrijk om regelmatig samen te zitten met de vaste ploeg om feedback te geven. Wij zien details of horen opmerkingen van het publiek die heel nuttig zijn.”

De persoonlijke inbreng van de vrijwilligers is absoluut waardevol. Zo zijn er al verschillende knutselprojecten ontstaan dankzij de creativiteit van JP. De houten speelkeukens op het circusfestival Cirkerie gespot? Die zijn van zijn hand! “Ik vind het heel leuk om iets moois te bouwen met recyclagemateriaal. En het is fantastisch om zien hoe de kinderen ermee spelen. Je ziet meteen het resultaat van je werk.”

In het CC vullen de vrijwilligers uiteenlopende taken in. Van onthaal, vestiaire, ticketscan en zaalwachter tot ontbijtjes voorbereiden, promo voeren of helpen met op- en afbouwen.

“Het leukste, vind ik, is samenwerken met de theatertechniekers op het podium. We hebben een vertrouwensband opgebouwd en komen goed overeen.  Maar ook de kooksessies voor De Volkskeuken blijven een leuke herinnering. Roeren in de gigantische kookpotten en de oven die we maar niet onder de knie kregen. Wat een avontuur!”

Naast het CC is JP ook actief in De Munt, doet hij mee aan ‘De Ommegang’ in Brussel en hij staat zelf op het podium in de musical ‘De Sirene van Ensor’. “In al mijn engagementen wil ik plezier maken, steun vinden bij elkaar en zoek ik vooral naar een goede en respectvolle sfeer.” “Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt voor het CC. Ik ben er alleszins helemaal klaar voor!” (lacht). 


Bedankt JP, Pol Viaene voor de mooie foto’s én alle andere fantastische vrijwilligers voor hun hulp, inzet en enthousiasme!  

Wil jij graag een steentje bijdragen aan de werking van CC De Factorij?

Word ambassadeur en help mee door een affiche aan je raam te hangen of flyers te verspreiden bij je favoriete handelaars. Of heb je een suggestie waarbij je jouw ervaringen en talenten kan inzetten? Laat het zeker weten op info@ccdefactorij.be.

Gepubliceerd op donderdag 1 september 2022 11.45 u.