Vrijwilliger in de kijker: Linda Pint werkt als vrijwilliger bij 'Babbelaars'

'Babbelaars’ zet in op extra spreekkansen en taalstimulering bij jonge kleuters. Linda Pint was eerder al actief op de gemeentelijke basisschool van Sterrebeek en 4 jaar geleden kwam Babbelaars daar als een perfecte match voor haar. “Het geeft me een zinvolle bezigheid tijdens mijn pensioen".

“Ik vind werken met kleuters erg leuk en betekenisvol. Met Babbelaars kan ik een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen, je ziet ze echt vooruitgaan”, zegt Linda trots. “Als je op het einde van het schooljaar merkt dat ze dat zelf ook voelen, geeft dat enorm veel voldoening.”

Naast taalstimulering, biedt het project Babbelaars waar mogelijk ook ondersteuning aan de leerkrachten. “De klassen zijn groot en dan is het een uitdaging om de kleuters veel spreekkansen te geven. Ik vind het fijn om een kleine groep kinderen apart te kunnen nemen. Ik volg de planning parallel met de leerkracht, maar in zo’n klein groepje kan ik de kinderen beter ondersteunen met individuele hulp”, legt Linda uit.

“Eén van de momenten die me het meest bijblijft, is toen ik met de kinderen naar buiten ging om vormen te zoeken in de speeltuin en in de gang. Een leuke manier om de kinderen iets visueel te laten zien en om de leerstof  te versterken met levensechte voorbeelden”, zegt ze.

Babbelboxen

Ook lokale bedrijven en verenigingen zien de meerwaarde van het project. Zo zorgden ADB Safegate en de Rotary Club van Zaventem voor financiële hulp. Hiermee werden ‘babbelboxen’ gemaakt, met materialen waarmee de gemeente en de taalcoach ondersteuning bieden aan de vrijwilligers. De babbelboxen werden samengesteld in samenspraak met de scholen en de vrijwilligers. Ze zorgen mee voor verduurzaming van het project. 

Tot en met 2022 liep Babbelaars enkel in de gemeentelijke basisscholen van Zaventem. Dit jaar wordt het project uitgebreid naar àlle lagere scholen in de gemeente. Zij krijgen ook een babbelbox met materiaal en gaan mee op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor het project op hun school. “Ik blijf alvast vrijwilliger en ik hoop dat dit bijzondere project ook nieuwe vrijwilligers met een groot hart voor kinderen aanspreekt, zodat we de ondersteuning aan de kleuters kunnen blijven aanbieden en uitbreiden.”

Spreekt dit project je aan of wil je meer informatie? Je kan je kandidaat stellen op
www.jobsolutions.be/register/4539 of contact opnemen met de taalcoach via ine.vancauter@groepintro.be.

Gepubliceerd op donderdag 23 februari 2023 11.56 u.