Wat kan jij doen?

Geen enkele plaats is vrij van risico’s. Ondanks alle veiligheidsvoorzorgen kan je betrokken raken bij een noodsituatie. Natuurfenomenen als onweer, hagel, hevige regenval of overstromingen kunnen zich overal voordoen. Een grote industriebrand in de omgeving, een gaslek of een treinongeval is altijd mogelijk. De luchthaven brengt in onze gemeente bovendien extra risico's met zich mee.
 
Wat kan jij doen als voorbereiding op een noodgeval? Heel wat! Op deze pagina zetten we je alvast op weg. Zoek je meer informatie? Raadpleeg dan de website van het Nationaal Crisiscentrum.
 

Informeer je via officiële kanalen

In een noodsituatie circuleert er veel informatie, zeker op internet. Het is soms moeilijk om een onderscheid te maken tussen nuttige en bijkomstige informatie, actuele informatie en verouderde informatie, of zelfs tussen geruchten en bewezen feiten.

Kanalen van lokaal bestuur Zaventem

Bij een noodsituatie communiceren we via deze kanalen:

Kanalen van de provinciegouverneur

Als een ramp zich afspeelt over de gemeentegrenzen heen, dan kondigt de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant de provinciale fase af. De communicatie over de noodsituatie verloopt dan via

Bereid je voor

Maak een eigen noodplan

n een noodsituatie ben je soms korte of iets langere tijd op jezelf aangewezen. De hulpdiensten helpen waar nodig en zo snel mogelijk. Maar ze moeten prioriteiten stellen. Daarom is het belangrijk om op voorhand een plan te maken. Dit kan in enkele eenvoudige stappen. 

Een noodplan in 7 stappen

Stel een noodpakket samen

Als je thuis een noodpakket hebt, dan ben je klaar om snel te evacueren of enkele uren zonder stroom te overbruggen. Zorg ervoor dat dit pakket op een toegankelijke plaats in je woning ligt, en zorg ervoor dat alle familieleden die plek kennen. Kijk regelmatig de inhoud van je pakket na en vervang de reeds gebruikte of vervallen voorwerpen. 

Wat steek je best in een noodpakket?

Schrijf je in op Be-Alert

BE-Alert is een alarmeringstool die je verwittigt in een noodsituatie. Je krijgt dan een sms, telefoon of e-mail. Deze dienst is helemaal gratis! Op deze pagina beantwoorden we jouw vragen over Be-Alert.

Ja, ik schrijf me in voor Be-Alert