Maatregelen tegen wateroverlast
Zaventem heeft bij hevige regen te kampen met wateroverlast. De laatste jaren werden er heel wat maatregelen getroffen om de wateroverlast te beperken. Onder andere de aanleg van erosiepoelen, erosiehakhoutwallen, grasstroken, bufferbekkens en winterbeddingen maken deel uit van de genomen maatregelen.
Wat kan je zelf doen?
Woon je in een gebied dat gevoelig is voor overstromingen? Dan is het aangewezen om enkele maatregelen te nemen.
- Plaats waterbestendige schotten voor ramen en deuren.
- Verhoog verluchtingsopeningen of dicht ze af. Haal het nodige materiaal in huis om het keldergat, de rioolputjes … af te dichten.
- Voorzie zelf preventief zandzakjes. Je kan pvc-zakken vullen met zand.
- Zorg ervoor dat je in de woonruimtes op de benedenverdieping en/of voor de kelder toestellen en meubels kan ophogen (bijvoorbeeld met snelbouwstenen).
- Koop een waterpomp (met een lange afvoerslang) om het binnenkomende water weg te kunnen pompen. Voorzie ook laarzen, emmers en trekkers.
- Zorg voor batterijen en noodverlichting (geen kaarsen).
- Maak de stookolietanks goed vast en dicht de openingen.
Lees meer op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij
Contact bij wateroverlast
Dringende hulp
Zijn er slachtoffers of is de situatie kritiek? Bel naar het noodnummer 112.
Niet-dringende schade
Als u tijdens tijdens storm of wateroverlast de brandweer nodig hebt, maar er is niemand in (potentieel) levensgevaar, moet u niet naar het noodnummer 112 bellen. U kunt hulp vragen van de brandweer in uw buurt:
- via het e-loket van 1722
- op het betalende nummer 1722 (enkel indien geactiveerd)
Tijdens extreme weersomstandigheden zal 1722 geactiveerd worden voor niet-dringende interventies van de brandweer. Bedoeling is dat het noodnummer 112 zo niet overbelast raakt en zo mensen in levensgevaar sneller geholpen kunnen worden.
Tijdens de diensturen kan je ook de Technische dienst van de gemeente alarmeren over wateroverlast. De contactgegevens vind je op deze pagina.