Werken bij de gemeente: Hélène Jacobs van Bibliotheek De Factorij

Zo divers als de gemeente is ook het werk bij de verschillende diensten. Met een blik achter de schermen vertellen we graag iets meer over de medewerkers. Hélène Jacobs werkt sinds september 2022 bij Bib De Factorij en is de drijvende kracht achter de creatieve workshops van de jeugdbib.

Hoe ben je bij deze job terecht gekomen?

Na mijn opleiding illustratrice werkte ik onder andere in de Standaard Boekhandel, in een juwelenwinkeltje … tot ik m’n kans waagde als voltijds zelfstandig illustratrice. Leuk, maar ook eenzaam en ik miste structuur… Eigenlijk droomde ik al langer van werken in een bibliotheek. Tot voor kort woonde ik in Etterbeek en de bib was daar m’n toevluchtsoord om rust te vinden. Als freelance illustratrice maakte ik ook muurschilderingen voor bibliotheken. Er is altijd wel een link tussen beeld en woord. De vacature voor bibliotheekmedewerker kwam dus als geroepen. En omdat het deeltijds is en structuur biedt, loopt mijn werk als illustratrice in bijberoep ook beter.

Hoe ziet een doorsnee dag eruit?

Heerlijk afwisselend! Eén dag per week zit ik aan de balie. Daar krijg je genoeg vragen van bezoekers om een dag mee te vullen, maar je maakt ook de inleverbak leeg, je zet boeken weg, gaat de kranten halen … Naast het baliewerk is er de ‘back office’: mails opvolgen, vergaderen, ideeën uitwerken, shopping lijstjes maken voor workshops, collectievorming en bestelling van strips, cd’s en dvd’s, leveringen ontvangen en labelen, beveiligen, in de catalogus opnemen … Verder begeleid ik workshops, voorleesmomenten, klasbezoeken… Ik had net een heel toffe klas op bezoek die kwam knutselen in het kader van de  Poëzieweek. Fantastisch hoe ze zich creatief helemaal lieten gaan én nadien alles netjes opruimden!

Hoe verloopt de samenwerking met de collega’s?

Ik ben in een supertof bibteam terecht gekomen van allemaal vrouwen van verschillende leeftijden; er wordt veel gelachen. Als dingen fout lopen, wordt het ook gezegd, maar de sfeer blijft altijd goed. In het jeugdteam van de bib zijn we met 4, waarvan 3 nieuwelingen. We werken allen deeltijds dus we zijn er niet altijd samen. Het vraagt tijd om elkaars sterktes en zwaktes te leren kennen, maar we zijn allemaal even enthousiast om iets duurzaams
uit te bouwen. Zo is voorlezen voor mij wat minder evident omwille van dyslexie, maar een collega vindt voorlezen heerlijk. Ik focus dan op creatieve workshops. Elke collega beheert een eigen collectie, maar we brainstormen ook vaak samen, bijvoorbeeld over de invulling van een thema.

Wat geeft je voldoening?

Hélène Jacobs plaatst boeken in de rekkenLokaal bestuur Zaventem
Ik ben verbaasd over wat het met me doet om mensen te kunnen helpen en hun  dankbaarheid te ervaren. Het voelt erg fijn om de gemeente mee te doen leven en iedereen te betrekken. Nieuwelingen in Zaventem of mensen die de taal niet goed kennen op weg helpen, mensen met verschillende achtergronden samenbrengen, een babbeltje slaan met deelnemers aan initiatieven als Babybabbels, Taalmaatjes, OKANklassen, Tabletcafé …

Waar droom je nog meer van?

Samen met de enthousiaste collega’s kijken hoe we dit soort initiatieven naar een hoger niveau kunnen tillen. En vanuit m’n persoonlijke interesse in graphic novels ben ik heel benieuwd hoe ik daarmee aan de slag kan voor jongeren uit het middelbaar die niet graag lezen. Graphic novels zijn anders dan klassieke strips, het zijn vage, gekke verhalen. Ik vond het meteen cool en een hele wereld ging voor me open. Voor veel jongeren is het onbekend terrein, maar de hype rond de Marvel comics creëert misschien een kans. Wanneer ze op klasbezoek komen, probeer ik af te toetsen of de doelgroep daar rijp voor is. En als je vindt dat er een of ander mist in de bib, dan staan we met het hele team open voor ideeën!

Wil jij ook aan de slag bij gemeente Zaventem? Ontdek hier onze vacatures!

Gepubliceerd op donderdag 23 februari 2023 0.00 u.