Woningkwaliteit

Alle woningen in Vlaanderen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid voldoen, kunnen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard worden. 

Een woning die verhuurd wordt, moet bij aanvang van de huurovereenkomst en gedurende de hele looptijd van de huur voldoen aan deze vereisten. 

De belangrijkste voorbeelden van deze vereisten zijn:

- minimale voorzieningen als keuken, toilet, bad of douche, gootsteen en drinkbaar water moeten aanwezig zijn
- structurele stabiliteit van het gebouw
- veiligheid van trappen en de aanwezige installaties (gas en elektriciteit, verwarming)
- geen vochtproblemen
- mogelijkheid tot verluchting en natuurlijke verlichting
- vrije toegankelijkheid

Iedereen die klachten heeft over de gebrekkige kwaliteit van een woning kan dit melden. Je hoeft zelf geen bewoner te zijn om de slechte kwaliteit van een woning te melden. Je kan evengoed een buur, een familielid of zorgverstrekker zijn. 

Deze meldingen komen terecht bij de technisch adviseur van het woonproject "Wonen in het Hart van Midden Brabant". Hij komt zo snel mogelijk ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen en zoekt mee naar de meest haalbare oplossing om de woning terug conform te maken. Als de eigenaar van de woning niet de nodige stappen onderneemt, kan de procedure ongeschikt/onbewoonbaar opgestart worden. 

Doet de eigenaar wel het nodige om de woning conform te maken of is de woning in orde op het moment dat deze onderzocht wordt? Dan zorgt de technisch adviseur voor een conformiteitsattest.

Een eigenaar kan ook proactief een conformiteitsattest aanvragen. De technisch adviseur geeft het nodige advies zodat de eigenaar de woning in orde kan brengen nog voor de huur van start gaat.

In situaties waarbij de veiligheid of de gezondheid van bewoners, omwonenden of passanten in acuut gevaar is gaat de procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring niet snel genoeg en heeft de burgemeester de mogelijkheid om in toepassing van artikel 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet alle maatregelen te nemen die hij noodzakelijk acht. Bijvoorbeeld een bevel tot ontruiming, een bevel om muren te stutten of een onbewoonbaarverklaring etc. De maatregelen moeten in verhouding staan tot de risico's.

Wens je meer informatie, neem dan contact op met de controleur woningkwaliteit woningkwaliteit.zaventem@igo.be (0498/17 32 90).

Contact & openingsuren

Woonloket

Adres
Steenokkerzeelstraat 56 , 1930 Zaventem Dienst Omgeving
GSM
0471 85 03 77
woonloket.zaventem@igo.be
Openingsuren
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00

Elke dag telefonisch bereikbaar en via e-mail.
Op afspraak: vrijdagen tussen 9 en 12 uur.

Meer openingsuren Woonloket