Woningkwaliteit

De 'Vlaamse Codex Wonen' bepaalt de minimumnormen waaraan huurwoningen in Vlaanderen moeten voldoen om de veiligheid, het basiscomfort en de gezondheid van de bewoners te garanderen.

Na een melding of klacht van een bewoner of een belanghebbende (gemeentedienst, politieā€¦) beoordeelt een woningonderzoeker van de dienstverlenende intergemeentelijke vereniging IGO de kwaliteit van de huurwoning en ook de kwaliteit van het gebouw waarin de huurwoning zich bevindt (bijvoorbeeld bij een appartement, studio of kamer). Dit onderzoek wordt het conformiteitsonderzoek genoemd. De woningonderzoeker controleert de huurwoning op de kwaliteitseisen en doet dit aan de hand van het technisch verslag.

Voldoet de huurwoning niet aan de normen, dan kan er een administratieve procedure tot ongeschikt- en/of onbewoonbaarheid gevoerd worden. Meer informatie over deze procedure vind je via deze link: https://www.vlaanderen.be/administratieve-procedure-ongeschikt-en-onbewoonbaarheid.

De woningonderzoekers behandelen jouw melding of klacht over de kwaliteit van de huurwoning en volgen het dossier mee op met als doel om de woningkwaliteit in Zaventem te verbeteren.

Als de woning wel voldoet aan de normen, wordt een conformiteitsattest uitgereikt aan de verhuurder. Dat attest is 10 jaar geldig. Een conformiteitsattest bij verhuur van woningen is niet verplicht in Zaventem, maar wordt wel gratis afgeleverd.

Een conformiteitsonderzoek kan je aanvragen via deze link.

Wens je meer informatie, neem dan contact op met de controleur woningkwaliteit via woningkwaliteit.zaventem@igo.be of via 0498 17 32 90.

Je kan ook terecht bij het Woonenergieloket, dat op vrijdagvoormiddag spreekuur op afspraak organiseert, afwisselend bij de dienst Omgeving en in het Sociaal Huis. De contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Contact & openingsuren

Woonenergieloket

Adres
Steenokkerzeelstraat 56 , 1930 Zaventem Dienst Omgeving
GSM
0471 85 03 77
woonenergieloket.zaventem@igo.be
Openingsuren

Elke dag telefonisch bereikbaar en via e-mail.
Op afspraak: vrijdagen tussen 9 en 12 uur.

Meer openingsuren Woonenergieloket