Zavelbos Sterrebeek biedt één van de grootste hondenweides in de Vlaamse Rand

Dit voorjaar opende het Zavelbos officieel de spreekwoordelijke deuren. Het bos biedt rust én avontuur, voor zowel mens als dier. “De nieuwe hondenweides zijn niet alleen een ontmoetingsplek voor honden. Aan de hondenweide leren we ook onze buren kennen.”

Spontaan verbost, dan klaar voor de kap en in 2021 op het nippertje gered door onze gemeente. Het Zavelbos klinkt als een modern sprookje. Eentje met de natuur in de hoofdrol. Eentje met een happy end ook, want de opening van het heringerichte en uitgebreide bos op 13 mei 2023 was een heus feest voor mens… en dier. Voor de buurtbewoners is de opening echter nog maar het begin van vele nieuwe avonturen. “Hier hebben we echt naar uitgekeken”, klinkt het.

Stéphanie Dehertogh uit Sterrebeek met haar labradoodle RizouLokaal bestuur Zaventem
Rizou is in zijn nopjes als de poort van de hondenweide opengaat en de leiband uit mag. De hond van Stéphanie Dehertogh trekt meteen op snuffeltocht. “Ik woon in de Zavelstraat, hier vlakbij het bos. Vroeger kwamen we hier dus ook al wandelen. Al moest Rizou toen nog dichtbij blijven. Nu hebben we een veilige plek om hem helemaal vrij te laten.”

Het Zavelbos telt 8,5 hectare toegankelijk groen. Het is met zijn ligging tussen het centrum van Sterrebeek en de E40 een belangrijke buffer tegen geluid en fijn stof. Avonturiers kunnen zich uitleven op een uitdagend BMX-parcours, terwijl  grote en kleine wandelaars bijzondere natuurweetjes ontdekken langs het natuurlijke wandelpad. Maar dé eyecatcher is de grote omheinde losloopweide, zo groot zelfs dat de zone is opgedeeld in een weide voor grote honden en  eentje voor kleinere viervoeters.

“Ik woon hier 18 jaar, maar ontmoet pas de laatste jaren meer mensen. Daar  zitten de ‘coronahonden’ voor iets tussen”, lacht Stéphanie. Veel mensen namen tijdens de pandemie een hond in huis. Een plek om hen vrij te laten lopen kwam  dus als geroepen. ”Dit is niet alleen een ontmoetingsplek voor honden, maar we leren hier ook onze buren kennen. Zo raakten we onlangs aan de praat met een dame die hier blijkbaar al vijftien jaar woont. We hadden elkaar nog nooit gezien. Meteen werden telefoonnummers uitgewisseld. Binnenkort spreken we hier af, met de honden, en brengen we een hapje en een drankje mee. Aperotime in het Zavelbos!”

In het Zavelbos kan je wandelen, spelen of picknicken.Lokaal bestuur Zaventem
Zoek je verkoeling tijdens de warme zomermaanden? Trek er dan met het gezin eens op uit in het Zavelbos. Je kan er samen picknicken, wandelen, klauteren en natuurweetjes ontdekken. Wie weet spot je zelfs een kabouterhuisje!

Bekijk dit kort filmpje op de Instagrampagina van lokaal bestuur Zaventem voor een voorsmaakje!

Gepubliceerd op woensdag 5 juli 2023 10.20 u.