Ik zit hier vast in Zaventem… en gráág zelfs!

Hij is zot van Zaventem en van plan om er nooit weg te gaan. Toos Vandervelde, finalist van De Mol 2023, over zijn avontuurlijke jeugd in onze gemeente. “ In het skatepark heb ik puur kameraadschap ontdekt.”

Met twee deelnemers uit Zaventem was onze gemeente goed vertegenwoordigd in De Mol 2023. In het populaire televisieprogramma moeten tien kandidaten  samenwerken om geld te verdienen, terwijl één van hen als ‘mol’ de boel probeert te saboteren. De Zaventemse Samya en Toos waren niet de mol, maar Toos ontmaskerde die wel en schopte het tot in de finale.

Was je als kind al zo’n avonturier, Toos?
Toch wel, ik heb van mijn 5 tot mijn 22 jaar bij Scouts Zaventem gezeten. Het is zelfs dankzij de scouts dat ik mocht deelnemen aan het programma. Ik merk namelijk al heel mijn leven dat ervaring bij een jeugdbeweging goed staat op je cv. Het toont aan dat je verantwoordelijk bent en met verschillende soorten mensen om kan. Vaardigheden die goed van pas kwamen in het programma. Ik belandde als deelnemer in een groep die ik niet kende, maar ik wist: met deze mensen moet ik het doen. Dat is als scoutsleider ook zo. Met mijn deelname wilde ik eigenlijk dat scoutsgevoel uit mijn jeugd herbeleven. De Mol is zoals de scouts, maar dan voor oudere mensen.

Je wou voor dit interview afspreken in het Feldheimpark. Welke  herinneringen koester je hier?
De kinderen van conciërge Pascale zijn goede vrienden van me. Met Chelsea en Illias hing ik de hele zomer lang rond in het park. Zo leerde ik ook mijn weg  kennen in het gemeentehuis. Op een dag ben ik eens in de vijver achter het gemeentehuis gesukkeld. Door de groene laag mos dacht ik erop te kunnen staan. Dat bleek dus niet het geval … Ik bracht ook een groot deel van mijn jeugd door op het skatepark, waar nu het nieuwe politiegebouw staat. In de zomer bleven we ’s avonds tot een uur of 9 skaten. Op die plaats heb ik puur kameraadschap ontdekt. Alle leeftijden kwamen er samen. Sommige jongeren waren zelfs acht jaar ouder en leerden ons de knepen van het vak. ’t Was een leuke gemeenschap die er zich kwam amuseren. Dat dorpsgevoel is mooi. Daarom wil ik hier nooit weg.

Toos Vandervelde op een bank in het FeldheimparkLokaal bestuur Zaventem
Dat klinkt vastberaden. Ben je zo honkvast?
Ik heb een appartement gekocht en mijn vriendin heeft hier een huis. Ik zit hier vast … en gráág zelfs! Ook mijn job is hier: ik werk op de luchthaven als schrijnwerker. In onze grote vriendenkring volstaat een berichtje om af te spreken in een Zaventems café. Bij mooi weer spelen we petanque aan de sporthal. Iemand zorgt voor muziek, anderen voor drankjes en hapjes. Of we gaan iets drinken bij Jenny in de sporthal. Ook met mensen die ik niet ken kan ik gerust een uur praten. Het intrigeert me waar ze wonen, of we gemeenschappelijke
kennissen hebben … Dat sociale karakter hebben mijn broer en ik van mijn moeder. Ons gezin doet niets liever dan met mensen praten. Daarom ga ik ook graag naar eetfestijnen: ik ken er altijd volk.

Je groeide op in de Zeven Tommen, vlakbij de start- en landingsbanen van de luchthaven. 
De vliegtuigen landden bijna letterlijk in mijn tuin. En ik blijf ze fascinerend vinden. In de Ardennen vind ik het al snel veel te rustig. Ik herinner me natuurlijk ook nog goed de crash in 2008. Een vliegtuig van Kalitta Air gleed van de piste en crashte vlakbij de treinsporen. Onze straat werd afgezet. Wij mochten als enigen door op vertoon van onze identiteitskaart. Het voelde aan alsof ik een VIP was.

Wat wens je Zaventem en zijn inwoners toe?
Ik hoop dat iedereen mag opgroeien in en houden van Zaventem zoals ik. Vroeger hoorde ik mensen dromen van een verhuis naar het buitenland. Ik niet. Ik wou gewoon in Zaventem blijven. Ik gun de jongeren nu even mooie herinneringen als de mijne. Daarom is het jammer dat men niet gewacht heeft met de afbraak van het skatepark tot het nieuwe klaar is. Dat zou tof geweest zijn voor de jeugd. Als het nieuwe klaar is, haal ik nog wel eens mijn inline skates
boven (lacht).

Heb je tot slot nog een zomertip in onze gemeente voor onze lezers?
Ik probeer zelf naar de Imbroekse Scoutsfeesten te gaan op 7, 8 en 9 juli. Ik heb nog geen enkele editie gemist. Met hout en touwen sjorren de scouts zelf een podium, tribunes, een toog … Op vrijdag is er een zomerse fuif, op zaterdag
een voetbaltoernooi en op zondag een familiedag. Dat doet me eraan denken: ik wil Scouts Zaventem en het jeugdhuis bedanken omdat ze samen de finale van De Mol op groot scherm hebben getoond. Ook aan iedereen die voor mij kwam
supporteren: bedankt! 

Gepubliceerd op woensdag 5 juli 2023 10.04 u.